Guvernul nu a reușit rezilierea contractului de privatizare a Hotelului Național. Procesul a fost inițiat după ce, în noiembrie 2017, premierul Pavel Filip, pe neașteptate, și-a adus aminte că mai multe edificii privatizate, inclusiv Hotelul Național, stau în ruine de zeci de ani, iar unele proiecte investiționale au rămas doar pe hârtie, transmite Mold-Street.

Potrivit cererii depuse în ianuarie curent la Judecătoria Chişinău, Agenţia Proprietăţii Publice cere instanței să oblige Alfa-Engineering să restituie statului Hotelul Național. Judecătoria Chișinău respinge însă cererea pe motiv că nu este competentă să se pronunțe. Magistrații au explicat Agenției că urmează să depună cererea de chemare în judecată la Judecătoria Căuşeni. Adică acolo unde este înregistrată firma Alfa-Engineering.

Recursul Agenției Proprietăți Publice la Curtea de Apel Chișinău, cu solicitarea de casare a încheierii Judecătoriei Chișinău din ianuarie, a fost de asemenea respins ca neîntemeiat. În consecinţă Agenţia Proprietăţii Publice a fost nevoită să se adreseze Judecătoriei Căuşeni, care urmează să examineze chestiunea pe 7 mai.

Proprietar, o firmă implicată în furtul miliardului

Aminitim că firma Alfa-Engineering din Căușeni a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,25% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deținea hotelul. Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari și se obliga ca în decurs de doi ani să investească 33 de milioane de dolari. De atunci au trecut 11 ani, dar în loc de hotel în centrul Capitalei stă o ruină.

Firma Alfa-Engeneering este menționată de afaceristul Veaceslav Platon, în plângerea penală depusă în august 2016, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România (DIICOT).

În prezent, Alfa-Engeneering are în calitate de fondator offshorul Ismida Alliance LTD, care în noiembrie 2014 a fost implicat în operațiuni de sute de milioane lei din ceea ce a fost „furtul miliardului”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!