După ce a spulberat zvonurile că și-ar dori să fie președintele Republicii Moldova, fostul lider de la București, Traian Băsescu, spune că nu vrea să fie nici deputat în viitorul Parlament de la Chișinău. Cel puțin, asta a declarat politicianul român în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Eu n-am venit în Republica Moldova să-mi redeschid o viață politică. Pot s-o fac din calitatea de președinte al PUN-ului, dacă îmi voi redobândi cetățenia. Dacă nu, nu pot să fiu nici președinte PUN. Dar pentru asta n-o să mă duc la ușa lui Plahotniuc să-i cer cetățenia. Nu voi candida pentru Parlamentul Republicii Moldova. – Deci nu veți fi listele PUN-ului? – Nu. Eu vreau să bat Republica Moldova, să le vorbesc despre avantajul reîntregirii țării”, a menționat Traian Băsescu.

Fostul președintele al României crede că principala problemă a Moldovei ar fi clasa politică, care este neloială țării. A criticat și sistemul mixt, aprobat de Parlament contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Potrivit dvs, Plahotniuc controlează la ora actuală justiția din Republica Moldova?”, a întrebat Natalia Morari, moderatoarea emisiunii.

„Nu știu, mi-e foarte greu să vă spun. Toată lumea spune că ar controla-o. Toți îl înjură pe Plahotniuc, dar toți îi intră în casă prin ușa din spate. Deocamdată nu am nicio intenție să mă întâlnesc cu Plahotniuc și nu văd de ce ar fi. Până la urmă, partidul lui e un partid care n-are cum să câștige alegerile”, a răspuns fostul președinte al României.

„Dar în baza sistemului mixt?”, a precizat Natalia Morari.

„În baza sistemului mixt aranjat spuneți dvs? Dacă vor să vadă ce dezastru produce sistemul uninominal, să se uite la ce s-a întâmplat în România în legislatura trecută. S-a făcut și la noi acest experiment, am renunțat la el și am revenit la votul pe liste. Republica Moldova ar face bine să nu repete greșelile noastre, că e gratis să învețe din greșelile noastre”, a menționat Băsescu.

Anul trecut, Traian Băsescu a fost ales președinte de onoare al Partidului Unității Național – formațiune fondată de fostul ministru liberal al Apărării, Anatol Șalaru.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!