/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

/VIDEO/ Democrația din țara noastră - pusă pe butonul de repaus! Freedom House: Moldova este un stat hibrid

missing
13 aprilie 2018, ora 13:50

Printre aspectele negative, evidentiate in raport, se numara politizarea justiției, a luptei anti-corupție și a mass-mediei moldovenești. Potrivit cercetarii, PDM și PSRM au mimat lupta geopolitică în Parlament pentru a distrage cetățenii de la adevăratele probleme ale țării, precum furtul miliardului. Cele două partide au adoptat premeditat votul mixt pentru ca, astfel, sa-si asigure viitorului politic, încurajând corupția electorală. În raport se mai spune că reformele anti-corupție nu și-au atins scopul și, deși numărul dosarelor mari de corupție a crescut, acestea vizează politicieni din alte partide decât cel aflat la guvernare. Nu stăm mai bine nici la capitolul independenta justiției. Reformele au stagnat în 2017, concluzionează experții Freedom House. Numirea în funcție a judecătorilor trezește în continuare dubii legate de integritatea acestora, iar cazurile răsunătoare, ca cele ale lui Ilan Șor sau Veaceslav Platon, au fost examinate cu ușile închise. In continuare, influența politică rămâne cea mai mare provocare pentru sistemul judiciar.

„Eu cred că lucrurile stau prost, atât din cauza politicilor proaste, cât și din cauza lipsei de voință, cât și din cauza lipsei spiritului de independență și responsabilitate în cadrul sistemului. Avem câteva cazuri în care este evident că justiție nu este independentă, ci ascultă ce vrea politicul”, susține Nadejda Hriptievschi, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova

„Dacă se va respecta separarea puterilor, atunci vom avea și un stat de drept.”

Totuși, raportul a scos la iveală și câteva evoluții, cum ar fi economia locală care a înregistrat o creștere de 3% în 2017, dar și pașii făcuți în rezolvarea conflictului transnistrean, prin recunoașterea actelor educaționale emise în partea stângă a Nistrului. În concluzie, Republica Moldova a obținut în clasamentul Freedom House scorul de 4,93, ceea ce ne apropie de cifra 7 care semnifică cel mai slab progres al stării democrației. Astfel, suntem pe aceeași poziție cu state ca Ucraina sau Kosovo, și păstrăm titlul de stat hibrid.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram