Dosarul din România în care este vizat liderul PDM, Vlad Plahotniuc, ar putea ajunge în mâinile procurorilor moldoveni. DIICOT a cerut transferarea procedurii în Moldova, argumentând că toate învinuirile care i se aduc lui Plahotniuc ar viza nu România, ci Moldova. Urmărirea penală a fost pornită anul trecut în baza unei plângeri depuse în România de Veaceslav Platon. Acum, avocații acestuia lupta la Curtea de Apel București ca dosarul lui Plahotniuc să nu fie transferat în Moldova.

Șeful DIICOT ne-a spus ca a cerut ca dosarul sa fie transferat în Moldova, deoarece procurorii români nu dețin toate instrumentele pentru o anchetă eficientă.

„Atât părțile vătămate cât și persoanele reclamate, cât și toate faptele au fost săvârșite în Republica Moldova. Noi nu putem face o anchetă efectivă în România, pentru că nicio faptă n-a fost săvârșită aici și nicio persoană nu se află pe teritoriul României. Oricum am încerca să o rezolvăm – ar fi măcar o comisie rogatorie internațională, deci ancheta s-ar face efectiv tot în Republica Moldova”, a declarat pentru TV8 Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT România.

Șeful de la DIICOT a refuzat să ne ofere mai multe detalii din cauza în care este vizat Plahotniuc: „- La ce etapă a ajuns DIICOT în investigație? – Asta nu vă pot preciza eu. Este o anchetă în curs – asta nu se dau niciodată detalii din dosar. – Dar Vlad Plahotniuc a fost audiat vreo dată? – Nici informația asta nu v-o pot da, pentru că nu o cunosc”.

Deși despre cererea de transferare a dosarului se cunoaște de mai mult timp, acum aceasta fiind examinată de Curte de Apel din București, șeful de la PCCOCS spune că nu știe despre ce este vorba.

„Nu cunosc informația la care dumneavoastră vă referiți. În cazul când o cauză penală este transferată în Republica Moldova, ea urmează să fie, să parvină pe calea Procuraturii Generale”, a declarat Nicolae Chitoroagă, șeful PCCOCS.

Pe de altă parte, Procuratura Generală ne-a spus că: „Vor fi investigate materialele puse la dispoziție de către autoritățile din România. Când vor exista detalii suplimentare, le vom comunica”.

Procuratura a refuzat să ne spună însă dacă a primit deja materialele din România. Am solicitat poziția lui Vlad Plahotniuc în legătură cu acest dosar, dar purtătorul de cuvânt a refuzat să răspundă la întrebări, argumentând că nu cunoaște detalii.

„Permiteți-mi să nu dau răspuns la această întrebare din simplu motiv, inclusiv și din faptul că sunt jurist, din simplu motiv că pot fi interpretări greșite. Eu nu cunosc prea multe lucruri din acel transfer. Eu mă ocup de aspectul public al partidului și atunci vă comunic de fiecare dată orice informație. – Dar acest dosar nu vizează și imaginea partidului? – Până nu există o hotărâre definitivă, orice discuții pe acest subiect sunt în afara cadrului care ține de imaginea Partidului Democrat”, a menționat Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

Curtea de Apel București va decide dacă va transmite sau nu Moldovei, dosarul în care este vizat Vlad Plahotniuc, la 12 iunie. Veaceslav Platon a depus o plângere penală la DIICOT în 2016. În respectiva plângere, el susține că Plahotniuc l-ar fi deposedat, prin înșelăciune, de pachetele de acțiuni deținute la câteva bănci şi companii de asigurări din Republica Moldova. Platon l-a acuzat pe liderul PD de constituirea unui grup criminal organizat, spălare de bani, șantaj și alte infracțiuni. După ce a fost examinată plângerea lui Platon, la 17 aprilie 2017, procurorii români au dispus începerea urmăririi penale. Contactat astăzi de TV8, Vad Plahontiuc nu a răspuns la telefon pentru a benefica de dreptul la reacție.

Avocații lui Platon încearcă să blocheze transferul.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!