La alegerile locale din 20 mai la urnele de vot sau prezentat doar 35,5% din chișinăuienii cu drept de vot. Experții susțin că prezența joasă la secțiile de votare este cauzată de faptul că cetățenii sunt dezamăgiți și nu cred că votul lor are valoare. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Politica Nataliei Morari”.

„E pentru prima dată în deceniu când avem doar 35.5%. Am avut în 2011 o participare la alegeri de 59.88%, în 2015 – 48 și ceva și azi avem 35.5%. Avem o scădere de practic două ori. Avem o participare foarte joasă”, susține Ștefan Gligor, director de programe CPR.

Andrei Popov, președinte al Institutului pentru Inițiative Strategice susține că cetățenii nu s-au prezentat la vot pentru că aceștia nu au fost motivați: „Cele mai importante televiziuni din Republica Moldova, din holdingul controlat de liderul PDM, nu au reflectat campania și nu au contribuit la suspans. Acestui fapt putem să îi atribuim minus câteva procente. În același timp lehamitea începe să domnească în societate, precum și pierderea speranței că schimbarea poate veni în rezultatul alegerilor, sentiment prezent mai ales în electoratul tânăr și cel de centru-dreapta. Prea multă lume a început să creadă că în Republica Moldova nu există politică și votul lor nu contează, pentru că există aranjamente din culise”.

„Cred că față de ce li s-a oferit în politică, totuși au votat, așa puțin cât au votat. E un mesaj pentru politicieni că dacă vor fi un pic mai pozitivi și vor oferi mai mult, e posibil chiar să câștige”, a adăugat Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, România, observator la alegeri

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!