Președintele Igor Dodon a avut parte de o vizită aglomerată, în Federația Rusă. Acesta s-a lăudat pe rețelele sociale că s-a întâlnit cu diferiți funcționari, dar și cu oameni de afaceri ruși, care ar fi interesați să investească în Republica Moldova. Între timp, un site internațional de investigații, a scris că unul dintre aceștia ar intenționa să deschidă o fabrică de bitcoin în regiunea transnistreană. Subiectul a fost discutat și la emisiunea Cutia Neagră, unde a fost difuzată și o investigație despre posibilele interese al businessmenilor ruși în țara noastră.

Dodon a zburat la Sankt-Petersburg la bordul unui avion privat, plătit de omul de afaceri rus, Andrei Nazarov, care se afla în Moldova. Presa scrie că zborul ar fi costat 120 de mii de euro. Ajuns în Rusia, șeful statului a avut și o întâlnire oficială cu acest businessman.

Presa scrie că prin organizațiile pe care le conduce, Nazarov ar face lobby pentru investițiile din Crimeea, apelând inclusiv la demnitari din statele europene, cărora le este interzis să investească în regiunea anexată de Rusia. În ultimele luni acesta a vizitat și Moldova, de două ori, unul dintre subiectele discutate cu Igor Dodon fiind organizarea unui forum economic, la care să fie prezenți zeci de oameni de afaceri ruși.

Nazarov nu este singurul personaj controversat din cadrul organizației Delovaia Rossia cu care Igor Dodon a avut întrevederi, la Sankt Petersburg. Asociația a delegat drept ambasador al intereselor sale în raport cu Republica Moldova pe Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federației Ruse. Igor Ceaika a vizitat de cel puțin două ori Republica Moldova în 2017, inclusiv regiunea transnistreană. Potrivit unui portal internațional de analize, acesta ar intenționa să deschidă o fabrică de bitcoini.

Deputatul socialist, Grigore Novac, invitat la emisiunea „Cutia Neagră” a declarat că nu este la curent cu temele discutate între oamenii de afaceri ruși și Igor Dodon:

-Dvs spuneți foarte sigur ca vin investiții străine din Federatia Rusă.
-Pai, ce? Este doar dl Ceaika sau dl Ceaika e unicul? Sau dl Nazarov…
-Despre el știm concret.
-Delovaia Rossia are mulți bussinesmani acolo. Este o organizație foarte mare.
-Știți ce discută dl Dodon cu dl Ceaika la aceste întrevederi?
-O să aveți posibilitatea să participați la forum și să adresați întrebările care vă frământă.

Igor Dodon a avut parte la Forumul din Sankt-Petersburg și de un moment mai puțin plăcut. Șeful statului a fost ignorat de o jurnalistă, aproape 8 minute, în cadrul unei intervenții televizate, pentru canalul Rossia 1. În tot acest timp, jurnalista a stat cu spatele la Dodon, preferând să-l intervieveze pe șeful Dumei de Stat de la Moscova.

Vizita lui Igor Dodon s-a încheiat, iar președintele a revenit în țară. Și, dacă, plecarea a avut loc cu avionul charter care ar fi costat 120 de mii de dolari, returul suitei prezidențiale nu se știe cum a fost. Purtătorul de cuvânt al acestuia ne-a spus că nu duce evidența avioanelor cu care călătorește șeful sau.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!