Guvernul Germaniei va oferi 16,5 mln de euro, sub formă de grant, pentru realizarea unui proiect de îmbunătățire a infrastructurii de apă în zona de centru a Republici Moldova. În acest sens, în anul 2019, vor începe lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași.

„Principalele obiective ale proiectului sunt de a asigura cantitativ și calitativ cu apă potabilă, populația din regiune, de a spori și îmbunătăți sănătatea oamenilor și de a le îmbunătăți condițiile de viață”, a declarat Valentina Țapiș, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Totodată, oficialul a menționat că proiectul nominalizat este de o importanța strategică pentru comunitățile din raioanele Strășeni și Călărași. „Extinderea sistemelor centralizate de alimentare cu apă şi creșterea gradului de acces al populației la aceste servicii este recunoscută în Strategia Națională de Alimentare cu Apă și Sanitație, drept un obiectiv cheie de dezvoltare a sectorului”, a precizat Valentina Țapiș.

Proiectul ”Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW. Prima etapa a proiectului vizează construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași, în acest sens Guvernul German a făcut un angajament investițional în valoare de 16,5 mln. euro sub formă de grant.

Perioada de implementare a proiectului este 2019 – 2024 și prevede construcția apeductului magistral (diametrul 300 – 1000 mm) care va livra apă potabilă de la branșamentul din municipiul Chișinău spre municipiul Strășeni și Călărași, cu conectarea ulterioară a localităților din raioanele menționate.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!