Un grup constituit din persoane fizice şi juridice, care au organizat o schemă ilegală de procurare, modificare, confecţionare şi plasare pe piaţă a articolelor din metale preţioase din aur şi argint cu marcaj de stat fals a fost deconspirat de procurori.

Oamenii legii au identificat mai multe case de amanet, ateliere de confecţionare implicate în această schemă ilicită, precum şi un atelier clandestin, amplasat în subsolul unei casei de locuit din mun. Chişinău.

Pe 11 mai 2018, au fost efectuate 11 percheziţii la domiciliile, în automobilele şi oficiile persoanelor fizice şi juridice implicate, în rezultat fiind depistată o linie clandestină cu utilaj special pentru prelucrarea, confecţionarea articolelor din aur şi argint, articole din aur şi argint în asortiment, fără acte de provenienţă şi fără marcarea corespunzătoare, în proporţii deosebit de mari, pietre preţioase fără acte de provenienţă, mijloace băneşti necontabilizate în valoare totală de peste 400.000 lei, înscrisuri de ciornă privind veniturile încasate (aşa-numita contabilitate „neagră”), purtători de informaţii şi o armă pneumatică deţinută ilegal.

Articolele ridicate urmează a fi supuse examinării şi expertizării, în scopul stabilirii modalităţilor de marcare falsă şi a cuantumului exact al prejudiciului cauzat statului.

La moment activităţile procesuale se află în plină desfăşurare, obiectivul acestora fiind identificarea tuturor făptuitorilor, dar şi verificarea provenienţei exacte a obiectelor ridicate şi a reţelelor prin care acestea urmau a fi realizate.

În caz de condamnare, bănuiţii riscă pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani, iar persoana juridică – amendă în mărime de la 500 la 650 mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!