Scumpirea carburanților a provocat discuții aprinse în Parlament, asta după ce fracțiunea liberalilor a cerut audierea directorului ANRE, Tudor Copaci, în legătură cu majorarea prețurilor pentru benzină și petrol pentru următoarele două săptămâni. Deși propunerea a fost susținută de mai multe fracțiuni, majoritatea parlamentară a respins inițiativa.

„Începând cu miercuri avem o majorare fără precedent. Scumpirea va duce nemijlocit la scumpirea în lanț la toate produsele și serviciile, iar agricultorii vor fi cei mai afectați. Au apărut deja mai multe îndemnuri la organizarea unor proteste”, și-a argumentat propunerea Alina Zotea.

În replică, Vladimir Voronin a menționat că liberalii se fac vinovați de această majorare: „Trebuie să îl mulțumim pe Ghimpu pentru acest lucru. Când a avut funcția de președinte a emis decizia să fie scos pragul de import al automobilelor conform vârstei. Ați făcut din Moldova metalolom”.

Declarații l-au nemulțumit însă pe Mihai Ghimpu: „Ce vorbiți dvs stabilește Parlamentului, nu președintele. Toată sala râde de dvs. Cel mai important e că vă referiți la niște aiureli pe care le-ați visat”.

Deputații PSRM au susținut inițiativa liberalilor, doar că au cerut și audierea ministrului Economiei.

„Chiar dacă activitatea regulatorului e independentă, știm că avem și obligații europene de non-intervenție, dar comunicarea pe acest subiect a fost una prea sumară, de unde au apărut speculații și comparație. În anticipare, facem un apel să votăm cu toții pentru că aceste audieri ar putea să ajute la identificarea cauzelor structurale ca să ne protejăm de majorări și mai mari”, a menționat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

Amintim că, începând cu data de 16 mai, pentru un litru de benzină cu cifra octanică A-95 a fost stabilit prețul maxim de 19 lei și 15 bani, față de tariful precedent de 18 lei și 82 de bani. Motorina va costa 17 lei și 09 bani, față de 16 lei și 79 de bani cât costa până acum.

Astfel, comunitatea automobiliștilor anunță despre organizarea unui marș împotriva scumpirii carburanților. Acesta va avea loc sâmbătă, 2 iunie, începând cu ora 10:00, în Piața Adunării Naționale. Organizatorii transmit participanților să vină la marș cu mașinile, iar dacă nu le au să vină pe jos. Până în prezent peste o mie de persoane au anunțat că vor participa la eveniment.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!