Rodica Berdilo a cerut CSM-ului să o apere de atacurile din spațiul public. Judecătoarea, care a refuzat să valideze alegerile, a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii în care cere instituției să ia atitudine în legătură cu denigrarea sa. Despre aceasta a comunicat președintele CSM, Victor Micu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Șeful CSM, Victor Micu, a fost întrebat de ce nu a cerut inspecției judiciare să ancheteze legalitatea acțiunilor magistratei Berdilo. El a răspuns că nu a avut dreptul să intervină.

Ca să fie clar, CSM avea dreptul să sesizeze în acest caz inspecția judiciară sau nu?”, Mariana Rață, realizator TV.

Nu avea dreptul, fiindcă nu poate CSM-ul să sesizeze pe o hotărâre, pentru că în cazul dat este o hotărâre care încă o dată vă spun, hotărâre care a fost menținută de două instanțe”, afirmă Victor Micu, președinte CSM.

De altă opinie este însă avocatul Viorica Grecu. Ea spune că anterior CSM a intervenit de fiecare dată când instituția era interesată. Micu a spus că de data aceasta Berdilo a fost cea care s-a plâns la CSM.

După cum cunoaștem, CSM când a considerat necesar s-a implicat și în alte hotărâri definitive, iar inspecția judiciară s-a autosesizat în alte cazuri. Întrebarea este dacă nu cumva această situație este protejată?”, Victoria Grecu, avocat.

În cazul dat, or Consiliul este obligat să reacționeze, cu atât mai mult Doamna Berdilo a depus o cerere singură la Consiliu, dumneaei solicită Consiliului să ia o atitudine de faptul că dumneaei este denigrată”, afirmă Micu.

Micu a refuzat să comenteze reacțiile misiunilor diplomatice care s-au arătat îngrijorate de faptul ca alegerile au fost invalidate.

Iată ambasadorul SUA, ca să vă dau un citat, în reacția pe care a avut-o ambasada zice că hotărârea de astăzi, de astăzi – de luni, a Curții Supreme de Justiție. Hotărârea de astăzi a întărit percepția publicului asupra unei ingerinței politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova. De ce ar vorbi ambasadorul SUA, care știm că este foarte atent în declarații, despre ingerințe politice”, Mariana Rață, realizator TV8.

Întrebarea dată puteți să o adresați ambasadorului”, Micu.

Dar dumneavoastră nu ați avut această senzație că există ingerințe?” Mariana Rață, realizator TV8.

Nu pot să comentez afirmațiile ambasadorului, fiindcă ambasadorul tot are dreptul să comenteze”, Victor Micu, președinte CSM.

Acum câteva zile, secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat în fața manifestanților care protestau la sediul ministerului, că va depune o sesizare la Inspecția Judiciară în legătură cu decizia Judecătoriei Chișinău de a invalida alegerile. În acest sens, l-am contactat pe inspectorul principal din cadrul Inspecției, Nicolae Clima. Acesta însă nu a răspuns la telefon pentru comentarii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!