Comisia Electorală Centrală a pus punct în disputa juridică privind invalidarea alegerilor locale din Chișinău. Majoritatea membrilor CEC au votat ca alegerile să fie declarate nule, iar procesul electoral să fie încheiat aici. Asta deși doi membri au cerut ca discuțiile privind scrutinul să fie amânate, pentru săptămâna viitoare. Maia Sandu și Andrei Năstase au spus că vor cere Guvernului și Parlamentului ca alegerile să fie validate. Ședința CEC a avut loc în timp ce zeci de oameni protestau în fața instituției, cerând validarea scrutinului.

Numeroși polițiști și carabinieri au fost mobilizați pentru a asigura protecția Comisiei Electorale Centrale. Unii au fost puși să păzească intrarea în clădire, iar alți carabinieri și mascați au fost dislocați în spatele clădirii. Asta pentru că în fața CEC s-au adunat zeci de oameni care protestau zgomotos, cerând validarea alegerilor.

Nici protestul, nici prezența în sală a lui Andrei Năastase, Maiei Snadu și a deputaților PLDM nu i-a înduplecat pe membrii CEC.

Eu voi supune votului dumneavoastră adoptarea hotărârii cu privire la declararea nulității alegerilor locale noi. Cine este pentru vă rog să votați. Cinci voturi pentru. Cine este împotrivă”, Alina Russu, președinta CEC.

Comisia Electorală Centrală este o instituție controlată eminamente politic și mafiotic, este una șantajabilă prin intermediul marii majorități a membrilor acestei instituții șantajabile pentru trecutul fiecăruia dintre ei”, Andrei Năstase, președinte Platforma DA.

Modul în care s-a petrecut această discuție și faptul că nu și-au luat o pauză, demonstrează încă o dată că decizia care a fost luată de cei 5 membri ai CEC este una impusă”, Maia Sandu, președintele PAS.

Doar doi membri din cei prezenți s-au opus votului. Încă de la începutul ședinței, Sergiu Gurduza a cerut ca discuțiile în privința alegerilor să fie amânate, până la obținerea unor explicații asupra hotărârilor de judecată.

Vă propun să luăm o pauză în examinarea acestui proiect. Să ne explice instanța de judecată modul de executare a acestei hotărâri”, Sergiu Gurduza, membru CEC.

Propunerea însă a fost respinsă. Decizia de astăzi i-a nemulțumit pe protestatari.

S-a luat așa cum au fost pregătite celelalte hotărâri anterioare, de prima instanță, de al doilea și de al treilea care a fost emisă și irevocabilă până în prezent”.

E o prostie, o prostie cred. Ceea ce au hotărât e o prostie”.

Liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că, în timpul protestului anunțat pentru ziua de duminică, vor cere Guvernului și Parlamentului ca alegerile să fie totuși validate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!