/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Analiză // De ce cresc prețurile la produsele petroliere în Republica Moldova

missing
11 iulie 2018, ora 19:13

După doi ani de la stabilirea prețurilor conform noii Metodologii de calculare a prețurilor carburanților, prețul la benzină și motorină mai trezește semne de întrebare și crește indignarea consumatorilor. Din această cauză, în spațiul public au fost lansate un șir de inițiative menite să soluționeze problema și anume:

  • Revenirea la Metodologia precedentă
  • Reducerea accizelor
  • Liberalizarea totală a pieței
  • Revizuirea Metodologiei existente

Deocamdată revizuirea metodologiei existente rămâne a fi cea mai reală opțiune, ținând cont de particularitățile pieței produselor petroliere, dar și de modul cum a fost aprobată noua Metodologie în anul 2016. Mai mult ca atât, revizuirea componentelor prețurilor maxime trebuie supusă consultărilor publice pentru a exclude neînțelegeri la la etapa aplicării Metodologiei, așa cum s-a întâmplat de această dată, arată experții.

Amintim că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețul maxim pentru benzină la 19,49 lei/litrul, un preț mai mare cu 34 bani față de cel anterior, iar pentru motorină de 17,41 lei/litrul, un preț mai mare cu 32 bani față de cel anterior.

Sub presiunea protestelor consumatorilor, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat instanței de judecată să anuleze Ordinul ANRE prin care au fost stabilite noile prețuri la carburanți. Conform ministerului, ordinul respectiv a fost emis cu încălcarea legii și anume, fără a fi supus consultărilor publice și analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere. Drept rezultat, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a suspendat ordinul ANRE, din cauza faptului că menținerea acestui act administrativ ar putea servi interesele unui cerc nelimitat de persoane.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram