În perioada 8-11 iulie, în localitatea Leordoaia din raionul Călărași, s-a desfășurat Școala de vară „YouthBank” 2018. În cadrul școlii au fost peste 100 de tineri din Moldova. În acest an, pentru prima dată, au participat tineri din stânga Nistrului, care sunt membrii a două fonduri create, recent, cu suportul Uniunii Europene.

„Atmosfera este plăcută. Chiar dacă oamenii vorbesc în altă limbă, dar m-am împrietenit cu ei. Pleci cu o anumită experiență și asta îmi place. Din orice joc, chiar dacă este un joc, poți să înveți o lecție” a susținut Maria, o tânără din Bender.

„Ne-a bucurat organizarea, colaborarea cu ei și este foarte bine că ne invită din regiunea transnistreană, pentru ca să facem schimb de experiență” a declarat Maxim, un tânăr din Bender.

„Am învățat aici să nu ne temem să întrebăm, să cerem ajutor, să ne pliem după alte culturi. Deja avem oameni cu care ne-am împrietenit” a spus Anastasia, o tânără din Tiraspol.

Tinerii au participat la diverse activități datorită cărora și-au format abilități de stabilire a priorităților, de dezvoltare a gândirii strategice și de soluționare a divergențelor prin negociere.

„Am învățat cum să lucrăm în echipă, e foarte important. Să fim comunicabili și să știm că cineva va fi lângă noi. Trebuie să fim ca frații, să fim împreună, să ne susținem și să nu facem această diferență între noi” a comunicat Alexandria, o tânără din Răzeni.

„Am făcut cunoștință cu mulți, am avut parte de atelier de lucru împreună, am învățat ce înseamnă să fim o echipă. Tinerii s-au implicat, s-au integrat, am discutat și ne-am împrietenit. Am devenit ca o familie” a susținut Vlad, un tânăr din Cahul.

Trainerii de la Academia Nicolae Dumitrescu i-au provocat pe participanți implicându-i în misiuni speciale, trasee cu obstacole și depășirea propriilor limite.

„Academia practică training-uri în limbaj experimental. Adică, echipele trebuie să experimenteze, apoi să tragă concluzii din ceea ce au învățat. Să fie mai focusați, să se înțeleagă unul pe celălalt și să fie răbdători” a spus Diana Vrabie, trainer academia „Nicolae Dumitrescu”.

Tinerii au participat la ateliere de public speaking și time management, educație mediatică, programe de robotică și au cunoscut platforme de învățare antreprenorială.

„Școala de vară „Youth Bank” se organizează a șasea oară. Tinerii au ocazia să experimenteze cu un mod de trai mai sustenabil în care își refolosesc sticlele de apă. Învață să conviețuiască împreună, fiind practic într-un sătuc mic” a declarat Andrei Trubceac, coordonator proiecte, fundaţia est-europeană.

După finalizarea acestei școli de vară, tinerii vor continua să colaboreze.

„Chiar ieri am stabilit că, în august, vom merge la Dubăsari și vom face un training. Este deja un pas sau un rezultat al acestei întâlniri” a spus Sergiu Gurău, coordonator programul „Fondul pentru Tineri” Ialoveni

Școala de vară este un eveniment organizat, anual, în cadrul Programului „YouthBank”, realizat de Fundația Est-Europeană din resursele Uniunii Europen și Guvernului Suediei.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!