Cazul deținutului Cosovan, din nou, în atenția presei. Bărbatul, bolnav de ciroză hepatică, risca să moară în penitenciarul 16, după ce nu i s-a permis să fie tratat adecvat într-un spital specializat public, potrivit avocaților de la PROMOLEX. Totodată, aceștia au atenționat că Republica Moldova ar putea fi condamnată la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, într-un nou dosar privind relele tratamente în penitenciar. Amnesty International a atenționat, astăzi, autoritățile din Moldova că și-au încălcat obligațiile privind drepturile omului, refuzând să ofere tratamentul medical obligatoriu în cazul lui Serghei Cosovan. Organizația spune că a adresat la 18 iulie Procuraturii Generale o solicitare privind investigațiile în cazul lui Serghei Cosovan, dar încă nu a primit un răspuns.

Omul de afaceri, Serghei Cosovan, a cărui stare de sănătate s-a agravat în ultima vreme, și ar putea să moară în penitenciar, spun juriștii.

„Starea lui se agravează. În prezent, stadiul de boală este terminal – ciroză hepatică decopensată. I se dă câteva luni, câțiva ani, dar în situația lui – poate chiar câteva luni de viață. În loc de trei transfuzii de plazmă, lui i se administrează doar două transfuzii cu interval de trei-cinci săptămâni, deși intervalul trebuia să fie trei-patru zile”, a declarat Nicoleta Hriplivîi, avocat PROMO-LEX.

Chiar dacă Organizația Mondială pentru prevenirea Torturii, Amnesty International și Organizația Națiunilor Unite au cerut autorităților să intervină în acest caz, Serghei Cosovan continuă să fie tratat în spitalul Penitenciarului 16. Astăzi, PROMO-LEX a expediat observațiile pe acest caz la CEDO. De asemenea, aceștia le-au solicitat o serie de măsuri.

„Să fie revăzute practicile de aplicare a măsurilor alternative preventive și să fie aplicată măsura preventivă mult mai rar și justificat. Să fie solicitat Guvernului să asigure independența serviciului medical în detenție”, a spus Nicoleta Hriplivîi.

Avocații PROMO-LEX mai spun că anul trecut, în Penitenciarele din Chișinău, au decedat 22 de deținuți din motive de sănătate. Niciun caz de deces nu a fost supus unei anchete privind cauza exactă a morții.

„Am atras atenția Înaltei Curți că nu doar un deținut suferă, ci și toate persoanele, care sunt deținute în acest sistem penitenciar, pot fi victime a sistemului medical deficitar în sistemul penitenciar”, a precizat avocata PROMO-LEX.

TV8 a încercat să obțină o reacție de la Instituțiile Penitenciare, însă responsabilii au spus că vor reveni cu informații oficiale mai târziu. În reportajele anterior, aceștia menționau că deținutul beneficiază de toată asistența medicală necesară. Serghei Cosovan, în vârstă de 46 de ani, a ajuns în arest preventiv pe 26 septembrie 2017, fiind acuzat de fraudă și abuz de serviciu, după ce ar fi luat bani de la mai multe persoane pentru a le oferi buticuri într-o piață, însă ulterior i-ar fi alungat de acolo. La o lună de la o comunicare emisă de CEDO în cazul său, măsura preventivă a fost modificată – el a primit arest la domiciliu, iar la scurt timp a fost arestat din nou pentru aceleași fapte. Acum, el este deținut la Penitenciarul nr.16-Pruncul. Avocații săi spun că, aflând-se după gratii, ciroza depistată la Serghei Cosovan s-a înrăutățit, rezultând multiple hemoragii interne, care pot fi oprite doar cu ajutorul unor intervențiichirurgicale prompte. Următoarea ședință de judecată în cazul său va avea loc pe 28 august.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!