Cauza penală în privința unui bărbat, căruia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, a fost transmisă în judecată.

Potrivit Procuraturii Anticorupției, în perioada anilor 2013-2015, tânărul, de comun acord cu persoane nestabilite de organul de urmărire penală, urmărind scopul deghizării naturii și originii banilor obţinuţi prin diferite infracţiuni de fraudă şi escrocherie săvârșite pe teritoriul Uniunii Europene, a deschis conturi la mai multe bănci din Republica Moldova pe care, cât și prin intermediul „Western Union”, a primit din străinătate mijloace bănești în diferite valute. Suma banilor transferați se ridică la aproximativ 180 000 dolari SUA, care conform cursului oficial al BNM la data efectuării tranzacţiei, constituiau proporții deosebit de mari.

Continuându-şi activitatea infracţională, învinuitul, în schimbul unui comision de circa 72 000 dolari SUA din suma menționată, a retras în numerar restul mijloacelor bănești (aprox. 108 000 dolari SUA), pe care le-a transferat periodic, prin intermediul sistemului de remitere de bani „Western Union”, către mai mulţi beneficiari din Nigeria, Marea Britanie şi Benin. În scopul deghizării naturii banilor, acesta îi includea în formularele de expediere a banilor la rubrica „scopul operațiunilor/tranzacțiilor” drept ajutoare materiale, donaţii și cadouri.

Bărbatul a recunoscut parțial faptele incriminate, prevăzute la 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal, iar dacă instanța îl va găsi acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Menționăm că, organul de urmărire penală a aplicat sechestru pe un automobil care a fost procurat de către învinuit pe banii obținuți din săvârșirea infracțiunii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!