Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

/VIDEO/ Ședința Guvernului din 8 iunie. Convocare pentru anularea un articol aprobat acum câteva luni

08 iunie 2018, ora 14:05

Un articol ce împiedică pe cineva

Două proiecte sensibile se referă la sistemul bancar. Primul proiect la care apare autor Banca Naţională a Moldovei (BNM) prevede o serie de modificări la Legea instituțiilor financiare, inclusiv referitor la soarta “creanțelor foștilor deținători de cotă în capitalul social al băncii, față de care au fost dispuse măsurile prevăzute de lege privind anularea și emiterea de noi acțiuni”. E vorba în special de cazul de la cele mai mari bănci: Moldova-Agroindbank şi Moldindconbank.

Acelaşi proiect prevede abrogarea art. 111 din Legea privind piața de capital. O astfel de decizie pare mai mult decât stranie, în condiţiile în care acest articol a fost introdus abia în decembrie 2017, adică nu a trecut nici jumătate de an. De notat că prevederile acestui articol determină procedura de anulare, emitere şi vânzare a cotelor de participare deținute cu nerespectarea cerințelor privind calitatea acționariatului în capitalul băncilor.

Întrebarea este de „ce atâta grabă?” În nota de argumentare la proiect, BNM menţionează că în actualul cadru juridic “se conturează absența unei finalități a acestei proceduri în cazul neînstrăinații la ultima etapa a acțiunilor nou-emise din motivul lipsei solicitărilor din partea investitorilor”. Totodată BNM susţine că e nevoie de modificat şi completat şi “cadrul juridic actual de eliminare a acționarilor necorespunzători din sectorul bancar”.

Altfel spus parlamentarii au muncit în zădar şi au modificat legea, ca acum BNM să constate că ceea ce au adoptat jumătate de an în urmă nu rezolvă problema vânzării acţiunilor băncilor şi eliminării acţionarilor ce acţionează concertat. Sau banca centrală nu a urmărit ce fac deputații?

De altfel, în decembrie 2017, aprobarea acestui articol (care ar urma să fie abrogat) a fost promovată de speakerul Andrian Candu şi preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe Ştefan Creangă, iar în calitate de argument era invocată “necesitatea asigurării stabilităţii financiare a sistemului bancar” şi acordarea de prerogative suplimentare regulatorului pieţei de capital.

Şi atunci şi acum se susţine că documentele au fost elaborate ţinându-se cont de recomandările Fondului Monetar Internaţional, deși conținutul lor este diferit.

În aceste condiţii surse care reprezintă jucători pe piaţă deja suspectează că actuala guvernare nici nu ar avea de gând să vândă cele două bănci unor investitori strategici şi din aceste motive asistăm la modificări frecvente şi în grabă a legislaţiei ce se referă la sistemul bancar şi cea privind piaţa de capital.

Citește varianta integrală pe Mold-stree.com.

/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor

/VIDEO/ Doi șefi pe un singur scaun la INP: Unul e proaspăt-numit, altul a fost repus recent în funcție. Ce spune Ministerul Justiției

23 septembrie 2023, ora 07:44

Neînțelegeri într-o subdiviziune a ministerului Justiției. Inspectoratul Național de Probațiune a ajuns să aibă doi directori. Se întâmplă după ce ministerul a numit un nou șef, iar vechiul a revenit la muncă în urma unei decizii judecătorești. În timp ce fostul director deja de o lună vine zilnic la muncă, ministra justiției susține că nu știe nimic despre revenirea acestuia. 

Andrei Iavorschi a fost suspendat din funcție încă în vara anului trecut, fiind suspectat de abuz în serviciu. După un an de judecăți, în august instanța a refuzat cererea procurorului de a prelungi suspendarea din funcție. 

Așa că fostul director a revenit la muncă, unde a descoperit că biroul său a fost ocupat de un nou director interimar - Viorel Sochircă. Și pentru că nu are un loc de muncă, Iavorschi e văzut mai mult pe holuri.

„Ca să nu existe posibilitatea angajatorului de a mă concedia pe lipsa mai mult de patru ore de la locul de muncă sunt nevoit să mă prezint. Asigur prezența la locul de muncă, atât. Din păcate este o situație așa mai puțin plăcută, chiar aș spune eu penibilă, dar pentru a asigura prezența la muncă de opt ore sunt nevoit să fac acest lucru”, a explicat Andrei Iavorschi.

Iavorschi susține că a informat autoritățile, în special ministerul Justiției, despre decizia instanței. Potrivit lui, hotărârea este executorie, iar actualul director al instituției detașat pe perioada suspendării sale ar trebui să plece. 

„Imediat cum am intrat în posesia actelor am mers la doamna ministru am informat-o, am notificat-o precum și am prezentat hotărârile judecătorești în acest sens. - Ce v-a spus doamna ministru, pentru că ieri am discutat și a spus că nu cunoaște despre o asemenea decizie? -E ciudat pentru mine, dumneaiei mi-a spus haideți să mai așteptăm fără a explica sau justifica ce anume să așteptăm.Ele sunt la minister în examinare, doar că tergiversează. De ce tergiversează nu știu, de ce v-a dezinformat și v-a spus că nu sunt trebuie să o întrebați pe dumneaei”,mentionează Andrei Iavorschi.

De cealaltă parte, Ministerul Justiției susține că nu cunoaște nimic despre refuzul instanței de a prelungi suspendarea din funcție a lui Iavorschi.

„Nu cunoaștem despre o astfel de hotărâre, cel puțin în adresa Ministerului nu a parvenit o astfel de hotărâre. Dacă va veni, vom analiza hotărârea respectivă și vom lua măsurile conform legii”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Situația a bulversat angajații Inspectoratului Național de Probațiune, dar mai ales pe directorul interimar. 

„Eu un act administrativ prin care să înceteze activitatea mea în cadrul INP nu am văzut. Dacă l-a văzut domnul Iavorschi sau cunoașteți dumneavoastră, îmi spuneți. Pentru moment activez în regim normal și semnez, iau decizii din postura de director al Inspectoratului. Dumnealui am informații că stă în biroul directorului adjunct, dar nu l-am văzut antrenat undeva și pentru moment nu cred că poate exercita în lipsa unui act administrativ din partea ministerului”,a declarat directorul interimar al Inspectoratului Național de Probațiune, Viorel Sochircă.

 Angajații recunosc faptul că situația creată le complică activitatea, dar sunt recunoscători că, deocamdată, Iavorschi nu le dă și indicații. 

„Dumnealui pur și simplu se plimbă pe coridoare, dar careva indicații, un aport în activitatea Inspectoratului Național de Probațiune nu am văzut, eu nu am primit nicio indicație de la dumnealui”.

„Ministerul Justiției trebuie să decidă e de competența Ministerului. Dumnealui primește salariu? -Nu. Noi ca colectiv sperăm să se clarifice situația și Inspectoratul să fie unul lucrativ, asta e tot ce ne dorim”.

Directorul adjunct al instituției, Pavel Cristea, consideră că decizia instanței prin care a fost încetată suspendarea din funcție a lui Andrei Iavorschi este mai presus decât un act administrativ emis de Ministerul Justiție. 

„ - Conform hotărârii judecății care a fost adoptată, ea este executorie și urmează a fi pusă în aplicare, care este un act net superior unui act administrativ.

 - Domnul Sochircă ar trebui să plece?

 - Asta trebuie să hotărască angajatorul Inspectoratului Național de Probațiune.

 - Ministerul a venit cu o reacție?

 - Nu cunoaștem, nu am fost anunțați.

 - Și atunci până se clarifică domnul Sochircă și Iavorschi vor veni ambii la muncă? 

- Biroul meu e deschis pentru toți angajații INP.”

Precizăm că Andrei Iavorschi a fost pus sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, soldat cu daune considerabile pentru instituție. Mai exact, acesta a fost învinuit că a încheiat mai multe contracte de achiziții de bunuri și servicii care nu erau planificate în valoare de peste 650 de mii de lei. Iavorschi se declară nevinovat și spune că va solicita plata salariului pe perioada suspendării sale din funcție. 

După apariția reportajului, ministra Justiției a venit cu precizări privind situația de la Inspectoratul Național de Probațiune. Veronica Mihailov-Moraru susține că decizia instanței nu anulează suspendarea din funcție a fostului director, iar asta înseamnă că Andrei Iavorschi vine la muncă în zadar:

"La ziua de astăzi nu există un act care să anuleze sau să înceteze suspendarea din funcție, care a fost aplicată domnului Iavorschi. La moment, Ministerul Justiției nu are temei de a anula acest ordin de suspendare, respectiv directorul interimar își exercită atribuțiile în continuare și așteptăm să fie o decizie finală pe cauza penală în cauză. Nu are niciun temei de a se prezenta la muncă în virtutea faptului că este suspendat din funcție".

Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram