În Republica Moldova vor funcționa Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări din spectrul autist (TSA). Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Svetlana Cebotari, în cadrul conferinței de lansare a proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburări de spectru autist și alte tulburări genetice în Republica Moldova, 2018-2021”, implementat de A.O. „ADRA Moldova” și „A.O. SOS Autism”, cu sprijinul financiar al Guvernului Cehiei.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul a trei ani, în cadrul proiectului urmează să fie formați profesional în domeniul medical, educațional și profesional cel puțin 365 de specialiști: 130 psihiatri, 150 medici de familie, 30 neurologi, 50 pediatri și cinci geneticieni în diagnosticul autismului și servicii de sănătate pentru autism. La fel, vor fi instruiți 250 de profesioniști psihopedagogi, psihologi, profesioniști în autism și tulburări genetice. De asemenea, instituțiile publice vor fi sprijinite pentru a dezvolta servicii educaționale, profesionale și medicale pentru copiii cu autism și tulburări genetice.

„La moment, în țară, nu există o instituţie de stat specializată în prestarea serviciilor medico-sociale pentru persoanele cu TSA, astfel fiind limitat accesul la servicii de reabilitare medico-psiho-socială. În cadrul acestor centre, va fi oferit suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecţie logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice, psihologice. La fel, salutăm implicarea partenerilor de dezvoltare și odată cu lansarea proiectului vor contribui la dezvoltarea și acordarea serviciilor pentru persoanele care suferă de tulburări de spectru autist”, a declarat ministrul Sănătății, Svetlana Cebotari.

La rândul său, Ambasadorul Republicii Cehe în țara noastră, Zdeněk Krejčí a menționat că, prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, au lansat proiectul pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire medicală, educaționale și profesionale pentru persoanele care suferă de autism.

Menționăm că, în Republica Moldova, în anul 2017 au fost înregistrați oficial circa 346 de copii cu autism. În lume, circa un copil din 68 se naște cu autism, iar rata de creștere a numărului de copii cu autism este anual de 13 procente. Tulburările de autism reprezintă un grup de tulburări de dezvoltare psihologică profundă a copilului, caracterizate printr-o deteriorare calitativă severă în interacțiune socială reciprocă, comunicare și comportament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!