Deputații democrați au propus un proiect de lege prin care doresc crearea unei Comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor ale imixtiunii ilegale a Fundaţiei Otwarty Dialog" (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova şi finanţării ilegale a unor partide politice din Republica Moldova. Mai exact autorii vorbesc despre legătura dintre Kozlowska și partidele de opoziție PAS și PPDA.

Potrivit proiectului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului, în termen de 30 de zile, raportul pentru elucidarea circumstanţelor privind imixtiune ilegală a Fundaţiei Dialog Deschis şi fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova.

În nota informativă a proiectului, se spune că Ludmila Kozlowskä și Fundaţia „Otwarty Dialog” au fost un apărător înverşunat al cetăţeanului Republicii Moldova și a Federaţiei Ruse Veaceslav Platon și a apropiaţilor acestuia, care la 25 iulie 2016, a fost reţinut de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la Kiev şi apoi extrădat autorităţilor de la Chişinău, condamnat ulterior definitiv şi irevocabil de instanţele de judecată naţionale pentru de spălare de bani, escrocherii financiare în proporţii deosebit de mari şi delapidarea fondurilor din sistemul bancar naţional.

„Acţiunile acestora au avut un pronunţat caracter de slăbire a stabilităţii politice din Republica Moĺclova, deteriorare a relaţiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (precum şi state separate a acesteia), atacând în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în faţa partenerilor de dezvoltare, exercitând şi imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”, afirmă autorii proiectului.

De asemenea, autorii proiectului afirmă că acţiunile fundației lui Kozlowskä și a acțiunilor acesteia au avut un pronunţat caracter de slăbire a stabilităţii politice din Republica Moĺdova, deteriorare a relaţiilor dintre Republica Moldova Uniunea Europeană (precum şi state separate a acesteia), „atacând în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în faţa partenerilor de dezvoltare, exercitând şi imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”.

Totodată, cu referire la mijloacele naţionale de informare în masă, autorii proiectului vorbesc despre o legătură bună de cooperare între Fundaţia „Otwarty Dialog” și mai multe formaţiuni politice din Moldova numindu-le pe: Partidul Popular Liberal din Moldova, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr din Moldova, Partidul Acţiune și Solidaritate.

„Informaţiile apărute în spaţiul public indică că parteneriatul menţionat ar implic și relaţii financiare, care sunt interzise de legislaţia Republicii Moldova. Relaţia dintre unii lideri politici cu Ludmila Kozlowska este de notorietate, în spaţiul public naţional find publicate mai multe fotografii cu Maia Sandu, Andrei Năstase și alţii, la evenimentele organizate de aceasta, în special la Bruxelles”, se mai spune în nota informativă a proiectului. Precizăm că, atât Partidul PAS, cât și PPDA a negat vreo legătură de cooperare cu fundației Ludmilei Kozlowska.

Autorii proiectului sunt: Chiorescu Iurie, Ivanov Violeta, Agache Angel, Zagorodnîi Anatolie, Sîrbu Serghei, Vremea Igor, Andronachi Vladimir, Vitiuc Vladimir, Nichiforciuc Eugeniu, Buliga Valentina și Apolschii Raisa.

Proiectul integral poate fi citit mai jos:

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!