Franţa va prelungi din nou cu şase luni controalele la frontierele sale, reintroduse în seara atentatelor din 13 noiembrie 2015, estimând că ameninţarea teroristă rămâne „foarte pregnantă” pe teritoriul său, potrivit Agerpres.ro.

Controalele, care urmează să expire la sfârşitul lui octombrie, vor fi prelungite până pe 30 aprilie 2019.

Nu este vorba de controale sistematice, ci de a efectuarea verificărilor identităţii la frontiere.

Frontierele terestre cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveţia, Italia şi Spania sunt vizate, precum şi cele aeriene şi maritime.

„Ameninţarea teroristă rămâne foarte pregnantă în Franţa”, transmite guvernul.

„Anul 2018 a fost marcat până în prezent de două atacuri revendicate de către Statul Islamic, care au provocat cinci morţi şi 20 de răniţi” în total în Franţa, şi „alte cinci proiecte de atacuri teroriste” au fost dejucate de la începutul anului în această ţară”, se mai arată în comunicatul de la guvern.

Autorităţile franceze spun că indivizi izolaţi periculoşi sunt „susceptibili de a se deplasa în UE”.

„Riscul întoarcerii combatanţilor terorişti străini, creşte odată cu demilitarizarea anunţată de către Turcia şi Rusia a ultimului bastion jihadist Idlib din Siria”.

În total, şase ţări au reintrodus controale la frontierele interne din spaţiul Schengen (Franţa, Germania, Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia), invocând probleme de securitate, precum şi deplasările transfrontaliere ale migranţilor intraţi ilegal în UE.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!