Aflați povestea de viață a unui meșter popular din Beșalma, care și-a deschis în regiune o școală de olărit pentru toți doritorii. Cu ajutorul unui fond a reușit să achiziționeze și o imprimantă de laser 3D cu care creează diferite obiecte împreună cu zeci de copii. Despre cum e să reușești prin pasiune, aflăm de la Petru Capaclî.
De câțiva ani, Petru Capaclî a reușit în localitatea sa de baștină, Beșalma, să reînvie una din cele mai vechi îndeletniciri ale străbunilor - olăritul. Modelează frumos nu doar lutul, dar și talentul copiilor, care vin la școala de meserii.
De anul nou va fi organizată o expoziție în biblioteca turcă, de aceea vom face mai multe obiecte cu tematică de Crăciun.
„Înainte pictam. Tata mi-a arătat acest atelier și mi-a plăcut. Îmi place să modelez căni. Este lut mai rezistent. Dacă îl pui în foc, nu apar fisuri”.
De la argilă și până la forma unui obiect e cale lungă.
„Cu mâinile uscate trebuie să fixăm. Este ca o terapie. Cei care sunt stresați, când iau în mână lutul, se concentrează pe creație. Se face așa un fel de ou și după aceasta poți meșteri diferite obiecte. Poți să faci o cană. Este foarte bună această acțiune pentru motorică. - Ulterior, uiți de toate. Asta se numește terapie prin lut”.
Ulterior, lucrările create pot fi luate acasă de autori sau de cei care preferă să cunoască această îndeletnicire, nu înainte de a le trece prin cuptor.
Ideea unui atelier de olărit i-a venit acum câțiva ani. Era la Moscova, unde muncea în domeniul construcției. Acolo și-a deschis primul atelier, unde veneau prietenii, dar și toți doritorii de a petrece altfel timpul. Totuși, dragostea de țară l-a făcut să revină acasă.
„Mi-a plăcut atât de mult, de aceea mi-am zis că trebuie să fac acest lucru în UTA Găgăuzia. Acum deja propria școală, învățăm copiii să modeleze lutul, organizăm masterclassuri, vin turiștii”.
Nu s-a oprit doar la pasiunea pentru olărit. Grație unui fond a creat și un altfel de atelier.
„Este atelierul cu laser. Aici la computer copiii creează proiecte, apoi sunt prelucrate la fierăstrăul cu laser”.
Obiectele depind doar de imaginația creatorului.
„Poți imprima chiar și o fotografie. Profesorii ne-au rugat să facem suport pentru telefoane. Dacă cineva, sună poți observa al cui e”.
Am avut parte și noi de un cadou. După aceasta a urmat etapa de șlefuire, făcută chiar cu mâinile noastre. Apoi, suportul pentru telefoane l-am vopsit.
„Trebuie să nu se vadă liniile”.
La final, Petru Capaclî ne-a încurajat să ne urmăm pasiunile, precizând că pe propria piele a înțeles că totul e posibil, dacă ești perseverent și depui multă muncă și dragoste în tot ceea ce faci.