Democrații vor ca judecătorii să fie aleși de popor. Cu aceasta propunere a venit astăzi în fața jurnaliștilor liderul Partidului Democrat – Vlad Plahotniuc, care a anunțat că va solicita comisiei juridice a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege în acest sens. Inițiativa a luat prin surprindere Consiliul Superior al Magistraturii, iar unii experți au calificat inițiativa drept una „disperată”.

Analiza prezentată de colegii din Guvern arată că în ultimele 2 ani, noi am făcut mai multe reforme decât au făcut guvernele în anii precedenți. Cu toate acestea persistă încă percepția că acest domeniu nu este tocmai independent sau unele grupuri de interese ar interveni în actul justiției”, Vlad Plahotniuc, lider PDM

Inițiativa ar urma să fie discutată și cu societatea civilă, până a fi supusă votului în Parlament. Plahotniuc a fost rezervat în detalii și a părăsit conferința de presă fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor. Pe de altă parte, experții se arată mai puțin entuziasmați de această inițiativă.

– Cum va îmbunătăți, de exemplu, persoana care pleacă la alegeri?
– Ea știe judecătorul acesta este competent, nu e competent?
– E integru, nu e integru?
– Nu văd perspectiva acestei propuneri.
”, Tatiana Răducanu, fostă membră CSM

Și actualul membru CSM, Dorel Mustață, este în așteptarea mai multor detalii.

Nici nu putem să ne dăm cu părerea, nici nu știm ce stă la bază. Nu știm care va fi rolul CSM-ului, (taie de aici) care va fi … (până aici) absolut nu cunoaștem care va fi procedura”, Dorel Musteață, membru CSM

Pe de altă parte, alți experți se arată indignați de propunerea PDM-ului. Directoarea de programe de la CRJM, Nadejda Hriptievschi, a catalogat inițiativa drept o „tâmpenie”, care va distruge sistemul judecătoresc. Ea a mai scris că ar fi o acțiune „disperată” și deloc „inspirată”.

În prezent, pentru a deveni judecător candidații susțin un examen, apoi își depun dosarul pentru funcția vacantă la CSM, după care trec selecția unui colegiu format din judecători și un reprezentant al mediului academic. La final, aceștia sunt numiți în funcție de către președinte. În prezent, în țară activează circa 400 de judecători.

Redactor: Felicia Crețu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!