Deputații comuniști au înregistrat un proiect de lege prin care propun ca fundațiile să nu desfășoare acțiuni care favorizează un partid politic sau un concurent electoral. Potrivit proiectului, art 22 din Legea cu privire la fundaţii urmează să fie completat cu următorul cuprins: Fundația „să nu desfăşoare acţiuni/manifestări ce exprimă preferinţele politice sau favorizarea vreunui concurent electoral, partid politic ori a vreunei organizaţii socialpolitice de către fondatorii, personalul şi/sau beneficiarii fundaţiei, precum şi activităţi ce promovează şi susţin direct şi/sau indirect concurenţii electorali/candidaţii la alegeri, a persoanelor de demnitate publică aflate în funcţie, persoanelor exponente ale unui interes politic sau a persoanelor af1ate în funcţii de conducere/executive a partidelor politice sau organizaţiilor social-politice”.

În același timp, proiectul prevede că drept motiv pentru a înregistra o fundație poate fi dacă: conţine numele persoanelor de demnitate publică aflate în funcţie, a persoanelor exponente ale unui interes politic sau a persoanelor aflate în funcţii de conducere/executive a partidelor politice sau a organizaţiilor social-politice.

Autorii proiectului își argumentează propunerea prin faptul că în ultima perioadă de timp se observă tendinţa politicienilor de a-și afilia Asociaţiile obșeti sau Fundaţiile de binefacere, care ulterior devin un instrument pentru finanţările netransparente a proiectelor lor politice.

„Majoritatea fundaţiilor oferă donaţii surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor, organizează concursuri, distribuie ajutoarele materiale persoanelor nevoiașe și categoriilor social vulnerabile, oferă gratuit servicii de consultanţă medicală, sponsorizează concertele dedicate hramurilor orașe1or sau sărbătorilor religioase, sărbătorilor naţionale, amenajează spaţiile de joacă pentru copii, oferă bursele pentru elevi, activităţi pentru seniori în numele politicienilor pe care-i reprezintă. O parte din aceste organizaţii ascund rapoartele financiare și numele donatorilor de public, de presa, cât și de instituţiile statului. Din cauza unei
lacune legislative, cheltuielile acestor organizaţii de caritate nu sunt trecute pe seama partidelor politice, prin urmare acestea beneficiază de publicitate fără ca vreo instituţie a statului să contabilizeze cheltuielile. Prin intermediul a acestor organizaţii
de caritate, partidele politice adesea ocolesc legea și primesc finanţări din afara ţarii, fapt care este interzis expres de legea privind partidele politice”, se spune în nota informativă a proiectului. Proiectul de lege poate fi citit mai jos:

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!