Proiectul de lege privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituția Republicii Moldova nu va fi votat în lectura a doua. Fracțiunile PL și PLDM au părăsit sala de ședințe.

Liderul fracțiunii liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat că: „PL nu participă la proiectul respectiv, pentru că seamănă mai mult a show”.

Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc a spus că fracțiunea pe care o reprezintă nu va vota proiectul „atât timp cât guvernarea nu respectă Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin a declarat: „Noi reiterăm, aceast proiect o să divizeze societatea, de aceea și noi nu o să participăm la acest vot neconstituțional”.

Președintele fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea: „Noi din start am spus că acest lucru nu este constituțional, nu poate fi unul legal și de aceea, vă rog foarte frumos, domnule Candu, să punem punct acestui show”.

Valeriu Ghilețchi, liderul grupului PPE: „Vom regreta, căci am avut o cazia să luăm o decizie istorică pentru viitoru țării. Grupul Popular European va vota pentru această modificare, dar regretă că am ratat o ocazie istorică”.

Președintele fracțiunii PDM, Marian Lupu: „Exprim repetat poziția de sprijin pentru acest proiect. Acest exercițiu nu are doar importanță simbolică, politică. Îmi pare rău că partidete de dreapta au părăsit sala”.

Speakerul Parlamentului a ținut să pronunțe numele fiecărui deputat din opoziție care a părăsit sala și nu a votat pentru proiect.

După ce opoziția a părăsit sala, proiectul a fost supus totuși votului. Acesta a acumulat însă doar 54 de voturi din necesarul de 67.

„Nu a fost să fie. Iată de ce PDM și PPE, examinează posibilitatea organizării unui referendum pe subietul integrării europene, poate chiar în ziua alegerilor parlamentare”, a declarat la final Andrian Candu.

Amintim că, proiectul de lege privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituția Republicii Moldova a fost votată în prima lectură de către majoritatea deputaților la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!