Birdwatchingul sau observarea păsărilor, considerată o tendință mai nouă pe piața turismului, a ajuns și în Moldova. Mai exact, în Orheiul Vechi, acolo unde se află peste 100 de păsări. Pentru amatorii de păsări din întreaga lume au fost create mai multe trasee și hărți interactive, care pot fi găsite gratuit pe internet.

Lansăm la Orheiul Vechi opțiunile de traseu de observare a păsărilor sau birdwatching, cu scopul de a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a se familiariza cu tot ceea ce înseamnă potențialul acestei regiuni”, Elena Scobioală, reprezentant Mișcarea Ecologică din Moldova

Plăcerea de a asculta sau de a urmări păsările a devenit parte componentă a turismului din Moldova, iar complexul Orheiul Vechi este una din destinațiile potrivite pentru turiștii iubitori de birdwatching.

SINCRON: ELENA SCOBIOALĂ, REPREZENTANT MIȘCAREA ECOLOGISTĂ DIN MOLDOVA
03_0044_2003-11-22_153711, 00:26-00:31 „Acest lucru se practică de mai mult timp în alte țări, inclusiv în Moldova avem pasionați de păsări”, Elena Scobioală, reprezentant Mișcarea Ecologică din Moldova

Astfel, pe lângă gastronomie și peisaje, turiștii străini se pot delecta și auditiv atunci când vizitează cele mai pitorești locuri de la noi. În rezervația naturală din Orhei pot fi admirate peste 100 de specii de păsări, în toată țara fiind în jur de 200.

Există o specie foarte simpatică pe care noi o numim pietrar, datorită faptului că locuiește în zonele stâncoase. În cavitățile acestui canion își duce traiul cea mai mare specie de bufnițe de la noi”, Silvia Ursul, ornitolog

Cea mai bună perioadă pentru acest tip de turism este primăvara și vara, pentru că majoritatea speciilor de păsări sunt migratoare. Totuși, în Moldova, turiștii se pot bucura de birdwatching chiar și pe timp de iarnă.

Avem păsările sedentare, care profită de faptul că aici sunt localități și se adaptează la habitatele, care le numim antropice”, Silvia Ursul, ornitolog

Turiștii pasionați de birdwatching vor avea la dispoziție mai multe trasee create special pentru ei. De ajutor le vor fi hărțile instalate în apropiere de pensiunile din Orheiul Vechi și bicicletele.

Aceste trasee pot fi parcurse fie integral, fie pe segmente. Cel integral este destul de lung – 22 km”, Silvia Ursul, ornitolog

Cei care doresc să facă birdwatching au la dispoziție o hartă interactivă on-line, disponibilă gratuit. În plus, pasionații de acest fel de turism trebuie să țină cont de câteva reguli, cum ar fi:
– Nu arătăm cu degetul în direcția păsărilor, pentru că acestea percep degetul drept o armă
– Ne echipăm cu tehnica specială: binoclul
– Păstrăm liniștea în timpul birdwatchigului

Din 2012, industria turismului din Moldova a avut parte de o creștere substanțială. În ultimii patru ani, Moldova a evoluat de la una dintre cele mai necunoscute destinații, la una din top 10 destinații ce trebuie vizitate în 2018, conform publicației Lonely Planet.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!