/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Patru ani de acord cu UE. Experți: Doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești provin din UE

missing
08 noiembrie 2018, ora 18:31

Printre cei care și-au dezvoltat afacerile cu susținerea europenilor este și Dumitru Vicol, un antreprenor din Ialoveni. Bărbatul deține una din cele mai mari întreprinderi moldovenești de prelucrare a fructelor. La compania sa lucrează peste 200 de angajați.

Ca să poți plăti un lucrător foarte bine, trebuie să ai prețuri foarte bune la prețurile tale. Respectiv, vânzând produsele noastre pe piața europeană, pe o piață bună cu prețuri bune. Noi am majorat și anul trecut cu 20% la angajați, și anul acesta cu încă 10%”, Dumitru Vicol, beneficiar.

Pe lângă suport logistic și investiții în personal, europenii au oferit și granturi micilor antreprenori. Una dintre beneficiare este și Liuba Răilean, proprietara unei vile turistice în Orheiul Vechi.

În urma ajutorului primit de la UE, noi am putut să reutilăm terasa de vară pentru iarnă, cu ajutorul lor am pus ferestre, am cumpărat cămin cu lemne”, Liuba Railean, proprietara vilei turistice.

Și vinificatorii au avut susținere din partea partenerilor europeni.

După ce au fost investiții și granturi europene, cât și personali, noi am creat 5 locuri noi de muncă. Sunt în special cei din Vulcănești. În prezent construim un complex turistic”, Gheorghe Cerven, vinifactor.

Cu ocazia a patru ani de la implementarea Acordului de Asociere, mai mulți beneficiari ai ajutorului din partea UE au participat, astăzi, la lansarea campanii naționale de informare privind oportunitățile acordului.

Contribuția UE a fost mai mult logistică, de intelect. Asta face mult mai mult decât contribuția financiară. Recent am fost la o expoziție din Paris, tot cu acest suport, am găsit parteneri suntem în negocieri”, Nicolae Cojocaru, producător de uleiuri presate la rece.

Din partea UE este toată deschiderea pentru continuarea acestei cooperări și pentru susținerea continuă a producătorilor din RM. Sunt perspective foarte bune pentru creșterea exporturilor cu îndeplinirea standardelor în agricultură”, Peter Michalko, șeful Delegației UE în R. Moldova.

Potrivit datelor statistice, în anul 2014, ultimul an de până la începerea funcționării Acordului, exporturile de mărfuri moldovenești în țările Uniunii Europene erau de 1,2 miliarde de dolari, în timp ce importurile valorau în jur de 2,5 miliarde. Anul trecut însă exporturile moldovenești în UE au crescut, constituind peste 1,5 miliarde de dolari, iar importurile – 2,3 miliarde. Potrivit unei analize realizate de Expert Grup, după 4 ani, Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener comercial pentru producătorii moldoveni. Doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești provin acum din UE, ceea ce reprezintă o creștere netă de aproximativ 367 de milioane de euro în exporturi. Această creștere a dus la crearea a cel puțin 15 mii de noi locuri de muncă în Republica Moldova.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram