/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv și tablou devastator. Rusia alungă soldații din tranșee cu arme chimice

Ce spune Veaceslav Negruța despre demisia guvernatorului BNM

missing
20 noiembrie 2018, ora 14:41

„Vorbind despre demisie propriu-zis, e un gest, o decizie probabil personală, unde explicații mai multe probabil ar trebui să vină din partea Guvernatorului. Așteptările au fost mari, inclusiv atunci când domnul Cioclea a fost nominalizat și numit în Parlament în funcție de guvernator al BNM. Or o decizie nici la mijloc de mandat parcă ar cere mai multe explicații din partea domniei sale”, afirmă Negruța.

Expertul mai spune că mai sunt multe lucruri în agenda BNM care urmează de finalizat inclusiv transparentizarea acționariatului în sectorul bancar. „Angajamente care reies din documentele semnate cu Fondul Monetar sunt încă deschise unele și trebuie duse până la sfârșit. Din păcate conjunctura inclusiv politică sau electorală au încetinit dialogul pe dimensiunea R.M. – FMI. dar sunt sigur că odată și odată acele angajamente vor fi ca și finalitate materializate. Vom avea un sector bancar total transparent și fără nicio întrebare cine stă în spatele băncilor comerciale. Asta e și misiunea BNM, a fost și rămâne pe viitor indiferent cine va fi la cârma BNM”, mai spune Negruța.

Totodată, expertul economic afirmă că este de apreciat efortul din ultimii doi ani din partea conducerii BNM, atunci când a fost aprobată și noua legislație ce ține de funcționarea băncilor comerciale. Totuși, Negruță afirmă că decizia de demisie a lui Cioclea necesită alte explicații, detalii pe care poate guvernatorul sau alți actori, inclusiv politici ar trebui și ar avea obligațiunea să le dea societății pentru a avea certitudinea ce se întâmplă și dacă nu cumva această decizie nu este doar așa cum a fost anunțată și implică și alte dedesubturi pe care societatea la moment nu le cunoaște.

„Sperăm foarte multe că orice decizie inclusiv de demise nu înseamnă de fapt dezicerea de anumite angajamente, anumite declarații optimiste care au fost lansate în spațiul public. Lucrurile trebuie să meargă pentru a asigura certitudinea funcționării sectorului bancar, dar și politici publice responsabile implementate aici”, a spus Negruță.

Expertul s-a referit și la afirmația guvernatorului privind restabilirea relației cu partenerii externi. „Din declarațiile care au fost făcute și de guvernator, dar și de acei care erau în misiune sau de șefii de misiune de la FMI care au venit la Chișinău sau anumite mesaje care au fost lansate în spațiul public arată că dialogul a existat”, spune Negruța. El mai spune că în mare parte cu insistența și cu ajutorul inclusiv metodologic al celor de FMI s-a reușit anumite lucruri, inclusiv schimbarea legislației bancare și alte regulamente care țin de supravegherea în domeniu.

Cât despre ireversibilitatea reformelor anunțată de Cicolea, Negruță spune: „Cu siguranță putem declara și auzi multe, dar să nu uităm că suntem în R. Moldova, iar ziua de marți nimeni nu a amânat-o, or orice decizie surpriză care poate să mai apară în spațiul public nimeni nu exclus și astfel de posibilități. De aici când vorbim de procese ireversibile sau reușite ireversibile, să nu uităm că suntem în R. Moldova unde totul poate fi dat peste cap într-o singură noapte”.

Precizăm că Sergiu Cicolea a anunțat că a scris cererea de eliberare din funcție, la adresa președintelui Parlamentului, Andrian Candu, din data de 30 noiembrie 2018. Potrivit lui, decizia de a demisiona a luat-o din motive personale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram