Moldova nu se poate dezvolta așa cum și-a dori. O spune cancelarul german, Angela Merkel, care s-a referit nu doar la țara noastră, dar și la Ucraina, Georgia, Azerbaidjan și Armenia, unde există conflicte militare nesoluționate. Potrivit ei, germanii nu pot să închidă ochii la acest lucru. Declarația a fost făcută la un forum economic german-ucrainean, desfășurat la Berlin.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că mai multe țări care se află în apropierea Rusiei, printre care și Moldova, au dreptul la o evoluție independentă. Acestea însă, nu o pot face din cauza conflictelor înghețate de pe teritoriile sale, iar nemții ar fi deranjați de acest fapt.

Dacă o să priviți în jurul Rusiei, veți observa că în Georgia este Osetia de Sud și Abhazia, în Moldova avem Transnistria, în Azerbaidjan și Armenia este Nagorno-Karabah, în Ucraina este Ucraina de Est. Există un șir de state care nu se pot dezvolta așa cum vor ele și noi, cei din Germania, nu putem închide ochii la acest lucru”, Angela Merkel, Cancelarul Germaniei

Cancelarul german a declarat că își dorește relații bune cu Rusia, dar a condamnat acțiunile acesteia în Marea Azov. În același timp, Angela Merkel a îndemnat și autoritățile de la Kiev să ia decizii bine gândite.

Desigur, în primul rând trebuie să eliberăm militarii ca aceștia să nu fie presați pentru a da mărturii, după cum am văzut cu toții. Rugăm, de asemenea, partea ucraineană să dea dovadă de prudență, deoarece nu putem rezolva lucrurile decât rămânând rezonabili, discutând unii cu alții, deoarece aceste confruntări nu pot avea soluții militare”, Angela Merkel, Cancelarul Germaniei

Totodată, astăzi, la Kiev, șeful Serviciului Ucrainean deFrontieră a declarat că bărbații cu cetățenie rusă nu vor mai putea trece frontiera ucraineană. Excepții vor fi făcute doar pentru rușii care vizitează Ucraina pentru o înmormântare sau în scopuri umanitare.

La punctele de trecere a frontierei vor fi introduse măsuri de securitate sporite. Acum deja este limitată trecerea străinilor, în primul rând, a cetățenilor Federației Ruse. Este interzisă intrarea în țară a cetățenilor ruși cu vârsta cuprinsă între 16 și 60 de ani, de gen masculin”, Peter Tsigikal, șeful serviciului Ucrainean de Frontieră

Acesta a precizat că interdicția va acționa până la sfârșitul legii marțiale, adică până la 26 decembrie. Autoritățile de la Chișinău, care au creat un grup de lucru în urma acestui scandal, nu au putut să ne spună dacă această interdicție vizează și bărbații din Republica Moldova, care circulă cu cetățenie rusă.

Luni, în zece provincii din Ucraina a fost declarată stare de război pentru o perioadă de 30 de zile, dintre care unele se află la hotar cu Republica Moldova. Conflictul s-a iscat în urma unei confruntări în Strâmtoarea Kerci între navele marine ruse și ucrainene.

Reporter: Diana Popa

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!