Proiectul de lege cu privire la protecția datelor cu caracter personal a fost votat astăzi în prima lectură de către deputați. În timp ce autorii, un grup de deputați ai Partidului Democrat, susțin că acesta este în corespundere cu legislația europeană, documentul a trezit îngrijorări printre reprezentanții societății civile. Organizațiile de media au lansat și un apel prin care vor să atragă atenția la încercarea de a fi restricționată activitatea jurnaliștilor. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a dat însă asigurări că după adoptarea documentului în prima lectură vor urma consultări publice și vor fi elaborate amendamente, iar varianta finală va fi adoptată deja de viitorul Parlament. Și în rezoluția adoptată astăzi în cadrul Forumului Mass-media se conțin recomandări în legătură cu acest proiect de lege. Iar deputații au fost îndemnați să nu voteze documentul.

Este important ca să avem un cadrul legal necesar în acest sens. O chestie care a stârnit discuții este majorarea sancțiunilor ce ține de încălcarea legislației. Vreau să vă spun că în comparație cu proiectul initial, sancțiunile au fost micșorate de zece ori și ele vor fi puse în aplicare gradual, timp de patru ani, deoarece înțelegem că sunt destul de mari”, Sergiu Sîrbu, deputat PD.

În aceste zile au fost mai multe declarații și mai multe apeluri, inclusive din partea societății civile sau a organizațiilor obstesti în domeniul mass- media. La fel am primit îngrijorări din partea Delegației UE spunând că aceste legi nu sunt întru totul în conformitate cu directiva europeană. După aprobarea acestora, eventual în prima lectură, dezbateri publice, expertiză suplimentară va fi necesară cu siguranță se va organiza pentru ca aceste legi să fie în conformitate cu directivele UE”, Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Pe pagina Parlamentului nu este publicat nici avizul Guvernului, nici Raportul de expertiza anticoruptie al CNA. Vreau să vă întreb dacă aceste acte sunt.
– Domnule deputat, toate avizele tuturor instituțiilor sunt
”, Roman Boțan, deputat PL.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!