Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, critică inițiativa privind revocarea deputaților după ce aceștia au fost aleși de cetățeni, lucru pentru care a fost inițiat referendumul consultativ. Oficialul european spune că „introducerea unei asemenea practici este împotriva standardelor democratice”. Declarația a fost făcută la emisiunea „Piatnița s Anatoliem Golea”de la postul de televiziune RTR Moldova.

Potrivit lui, revocarea deputaților din Parlamentul Republicii Moldova după ce aceștia au fost aleși, nu face parte din practicile democratice. „Acesta ar fi un pas care ar depăși granițele constituționalismului european. Și acest lucru a fost exprimat în raportul Comisiei de la Veneția în luna iunie anul trecut și de multe ori înainte. Aici este foarte clar că nu este o practică europeană”, a declarat oficialul european.

Deputații votat, în ședința de vineri, desfășurarea unui referendum republican consultativ în ziua alegerilor parlamentare. Astfel, în ziua de 24 februarie, vom fi întrebați următoarele:

1.Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?
Pentru / Contra

2.Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?
Pentru / Contra

Democrații au argumentat că, în acest mod, vor să-i responsabilizeze pe deputați, iar organizarea plebiscitului în ziua alegerilor ar economisi din banii statului. Totodată, deputații opoziției au criticat inițiativa și au numit-o un artificiu electoral, dar și anti-democratică.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!