Igor Dodon a promulgat Legea prin care a fost modificat Codul Electoral pentru a se putea organiza referendumul consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Decretul cu pricina a fost publicat în Monitorul Oficial la 30 noiembrie curent. Despre acest fapt a informat deputat PCRM Inna Șupac.

Ea a mai precizat că amendamentul privind modificarea Codului Electoral în acest scop a fost propus de deputatul Sergiu Sîrbu la 24 octombrie, iar comisia de profil care a examina proiectul dat de lefe a fost Comisia Socială.

„Printre amendamentele sale, a fost unul la articolul 156 al Codului Electoral. Articol care reglementează restricțiile privind organizarea unui referendum republican. Al doilea paragraf al acestui articol arată clar că un referendum republican nu poate avea loc cu 60 de zile înainte și 60 de zile după alegerile parlamentare, prezidențiale și locale. Cetățeanul Sîrbu a introdus un amendament potrivit căruia este posibil organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile”, scrie Șupac.

Deputata a menționat că comisia a aprobat proiectul dat împreună cu amendamentul lui Sergiu Sîrbu. „În timpul dezbaterii acestui proiect la ședința Parlamentului, președintele comisiei (nr. Valentina Buliga), desigur, nu a spus nici un cuvânt despre faptul că, în plus față de drepturile persoanelor cu dizabilități, proiectul în versiunea finală ar însemna dreptul lui Plahotniuc de a-și implementa schema electorală”, subliniază Șupac.

Proiectul a fost aprobat de Parlament la 8 noiembrie curent cu votul a 54 de deputați. Legea a fost promulgată de șeful statului la 23 noiembrie curent și publicat în monitorul oficial pe 30 noiembrie. Tot la 30 noiembrie cu votul a 61 de deputați Parlamentul a aprobat organizarea unui referendum republican consultativ în ziua alegerilor parlamentare.

Amintim că, Plahotniuc a anunțat despre organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare, la briefingul din 13 noiembrie. Potrivit inițiativei, participanții la referendum vor trebui să răspundă la următoarele întrebări:

1. „Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?”, cu variantele de răspuns „Pentru” și „Contra”
2. „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”, cu variante de răspuns „Pentru” și „Contra”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!