/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

„Nu dați vina pe haine” - o expoziție de haine ale victimelor abuzului sexual

missing
10 decembrie 2018, ora 14:23

Expoziția este concepută în jurul mesajului “Nu dați vina pe haine!” intenționând astfel să combată stereotipurile ce blamează victima abuzului sexual și să risipească mitul că agresiunea sexuală este provocată de victimă și că aceasta “o caută”. Hainele, în acest context, sunt oglinda unei realități deranjante și transmite mesajul că oricine poate deveni victimă.

Fiecare haină va fi însoțită de istoria cazului ce va descrie contextul situației, starea victimei, stereotipuri ce au afectat-o, păstrând confidențialitatea datelor cu caracter personal. Hainele vor fi reconstituite, având menirea să spargă stereotipul că ar fi vorba despre modul în care victimele erau îmbrăcate. Pe lângă spargerea stereotipului legat de atitudinea față de acest subiect, evenimentul va sensibiliza asupra necesității de abilitare a fetelor și femeilor tinere prin educație și informare în școală, servicii de sprijin, consiliere psihologică, în comunități, inclusiv centre de sănătate prietenoase tinerilor, centre de tineret. Nu în ultimul rând, evenimentul va conține elemente de advocacy, chemând autoritățile să asigure accesul adolescenților la educație pentru sănătate în școală pentru a preveni aceste situații, dar și la servicii de protecție de calitate.

Organizatorii, Centrul de Drept al Femeilor cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație, explică că violența în bază de gen este pe larg răspândită în Republica Moldova. Șase din 10 femei s-au confruntat pe parcursul vieţii, de la vârsta de 15 ani, cel puţin cu o formă de violenţă, psihologică, fizică sau sexuală, din partea soţului/partenerului. Violența sexuală este a treia cea mai răspândită formă de violență în rândul fetelor tinere. Fenomenul este cu atât mai grav cu cât traumele produse de abuzurile sexuale în această categorie de vârstă, lasă sechele pentru întreaga viață, afectând încrederea și imaginea de sine, sănătatea psihică și cea reproductivă. Fetele tinere nu au suficientă experiență de viață, cunoștințe și abilități de a răspunde unor astfel de situații. În rezultat se confruntă cu sarcini și nașteri neplanificate, infecții cu transmitere sexuală, afecțiuni psiho-emoționale.

Din cauza stereotipurilor de gen ce perpetuează în societatea noastră, femeile/tinerele sunt învinuite că ar provoca intenționat asemenea abuzuri, fie prin comportament, vorbe sau felul de a se îmbrăca. Studiul Images , realizat în 2015 pe un eșantion de peste 1500 bărbați, arată că peste 40% dintre bărbații chestionați cred că femeile sunt responsabile pentru cazurile de viol, iar dacă aceasta are o reputație proastă sau nu opune rezistență fizică când este violată, aceste cazuri nu pot fi considerate viol.

În 2017, poliția a înregistrat 539 infracțiuni ce atentează la viața sexuală, dintre care 272 cazuri de viol și 264 cazuri de acțiuni violente cu un caracter sexual.

proiectul a fost realizat pentru prima dată la Universitatea Arkansas, SUA, în 2014. Ideea inițială a fost de a aduce în discuție în spațiul universitar cazurile de violență sexuală și de a fi alături de victimele ce erau indirect blamate și învinuite că ar purta o parte din vină. De cele mai multe ori ele erau întrebate: “În ce erai îmbrăcată în acea zi?” De atunci, mai multe universități, dar și organizații nonguvernamentale din SUA, Kazahstan, Belgia, au replicat expoziția și au venit cu același mesaj în spațiul public. Proiectul este organizat în premieră și în Republica Moldova.

Expoziția va fi una mobilă, cu potențial de a fi utilizată și în alte evenimente similare, în special în comunități. Expoziția va fi urmată de o lecție publică despre fenomenul violenței sexuale, stereotipurile existente și combaterea lor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram