Magistratul Gheorghe Balan a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să fie suspendat din funcția de judecător în perioada campaniei electorale. Balan a depus o cerere în acest sens la CSM, dar membrii Consiliului i-au refuzat-o, la ședința de astăzi, 18 decembrie. 

Acum circa jumătate de an, CSM a decis în privința demiterii lui Gheorghe Balan din funcția de judecător, pentru faptul că acesta ar fi abordat public procesele de judecată pe care le-a intentat și că s-ar fi implicat în politică. Atunci, Gheorghe Balan spunea că s-a încercat demiterea lui din motiv că el s-ar fi opus sistemului.

Magistratul a contestat decizia de demitere a lui din funcție la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), iar ședința este programată pentru data de 31 ianuarie 2019.

„Am indicat în cerere că doresc să mă implic în campania electorală și de aceea și solicit suspendarea din funcție. De fapt, eu sunt suspendat de drept, dar am solicitat să fiu suspendat pe perioada campaniei electorale pentru a nu-mi mai fabrica proceduri disciplinare abuzive, cum a fost procedura precedentă și încă altele două”, a spus Gheorghe Balan astăzi, contactat de TV8.

Magistratul spune că intenționează să candideze la alegeri pe o circumscripție uninominală, cu viitorul bloc electoral ACUM DA PAS, din partea societății civile: „Eu am depus actele doar, urmează să trec filtrele care au fost instituite și nu pot acum să spun dacă voi trece sau nu voi trece, dar, pentru a evita chestiune de acestea de procedură, abuzive, am depus această cerere”, a mai spus judecătorul.

Decizia de astăzi a CSM poate fi contestată la CSJ, în decurs de 15 zile.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!