Un material unic care va permite explorarea avansată a spațiului cosmic și curățarea oceanelor, a fost creat de un savant mldovean, cu ajutorul colegilor săi din Germania, Italia și Austria. Academicianul Ion Tighineanu a inventat un material inorganic care are proprietatea să atragă și să respingă apa și alte materiale, în același timp, potrivit mir24.

Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei și directorul Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, și profesorul Rainer Adelung de la Universitatea din Kiel, Germania, au fost principalii oameni de știință care au contribuit la crearea noului tip de material anorganic.

Materialul a fost denumit aerogalnit sau aero-GaN și are proprietatea să atragă și să respingă apa și alte materiale în același timp.

Aerogalnitul este un nanomaterial care manifestă concomitent proprietăți contradictorii, hidrofobe și hidrofile. Acesta se aseamănă cu o gumă, și potrivit oamenilor de știință posedă un șir de caracteristici miraculoase. Acesta va putea fi folosit pe post de filtru pentru curățarea apei oceanelor cât și la curățarea materialelor elctrotehnice. Va putea transmite informații despre starea atmosferei de pe alte planete și va putea fi folosit pentru confecționarea hainelor care protejează de ploaie și absorb transpirația.

Noul nanomaterial, este constituit din elemente tetrapodice cu cavități și pereți ultra-subțiri, care se auto-organizează la interacțiunea cu apa precum se auto-organizează fosfolipidele – moleculele organice amfifile, în procesul de formare a membranelor celulare. Suprafața laterală a brațelor fiecărui tetrapod are proprietăți hidrofobe, iar capetele libere ale brațelor – proprietăți hidrofile. În rezultatul auto-organizării se formează membrane plutitoare care pot fi dirijate de la distanță cu ajutorul unui câmp electric sau magnetic.

Ion Tighineanu spune că mecanismul funcționării aerogalnitului poate fi observat și în natură, la furnicile roșii de exemplu, care separat nu pot înota, însă odată ce nimeresc în apă, formează o „plută vie” miscătoare, susținându-se una pe alta.

Doctorul în științe medicale, Tudor Braniște a spus că „totul depinde de obiectivele noastre și ce dorim să realizăm, fiindă acest material are proprietăți uriașe”.

Pentru crearea noului material, Ion Tighineanu și echipa sa au realizat cercetări timp de mai mult de doi ani.

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!