Consiliul Municipal Chișinău a aprobat astăzi bugetul municipiului pentru anul 2019, în ambele lecturi. Documentul prevede venituri de circa 3,8 miliarde de lei, cheltuieli de circa 4,2 miliarde de lei și, respectiv, un sold bugetar de circa 4,4 milioane de lei. 

Astfel, pentru anul viitor, Primăria planifică să aibă surse de finanțare din împrumuturi interne, de peste 140 de milioane de lei, și împrumuturi externe de peste 320 de milioane de lei. Alte circa 25 de milioane de lei se preconizează a fi obținute din vânzarea apartamentelor către populație.

Din totalul veniturilor preconizate, circa două miliarde vor proveni din transferuri; circa un miliard de lei va fi obținut din defalcări de la impozite și taxe, iar aproximativ 450 de milioane vor fi veniturile proprii ale Primăriei.

Cheltuielile preconizate de municipalitate pentru anul viitor sunt de 4,2 miliarde de lei și sunt în creștere cu aproape două sute de milioane de lei, sau cu 4,9%, comparativ cu anul 2018, potrivit proiectului aprobat astăzi de CMC.

Pentru principalele proiecte de reabilitare a drumurilor, iluminare publică și eficiență energetică, planificate de a fi implementate anul acesta, Primăria preconizează să folosească surse externe.

Consilierii au propus un amendament la proiectul bugetului pentru anul viitor, astfel, primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu va trebui să prezinte în luna aprilie a anului viitor un raport privind executarea bugetului în primele luni ale anului și un plan privind executarea ulterioară a acestuia.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!