Diaspora din Franța a făcut magie pentru zeci de copii din raionul Ungheni. Timp de o lună, moldovenii au colectat cadouri și, după ce le-au împachetat cu grijă, le-au trimis acasă. Autobuzul plin cu surprize, dar și cu un Moș Crăciun la bord, a ajuns ieri în satul Frăsinești, spre bucuria copiilor care îl așteptau cu sufletul la gură.

Pe străzile din satul Frăsinești de dimineață se auzeau glasuri de copii. Aceștia s-au adunat pe scările Fundației de binefacere „Baștina” în așteptarea Moșului. Fiecare era cu gândul la cadoul dorit.

„ -Ce vrei să-ți aducă moșul? –O surioară”.

„Jucării. –O mașină. –De care? –Mare. –Albă. –Dar de ce albă? –Să mă cătăi”.

„Sanie cu volan”.

Nu a trecut mult și autocarul plin cu daruri a oprit în fața lor. Mare le-a fost mirarea când l-au văzut pe Moș Crăciun ieșind din el. De bucurie, aceștia s-au întrecut la recitat poezii.

„ –Toți copiii vor cadou? –Da. M-am gătit precum se vede și am venit la carnaval. Să-mi găsesc un Făt Frumos, un căluț alb și frumos, să mă duc azi îndată, într-o țară minunată. Ce frumoasă zare! Ninge în depărtare. Trecem prin ninsori cu obraji bujori. Și din bulgărași, ridicăm orașe. Mândru o să șadă, omul de zăpadă”.

Bucuros de întâlnire a fost și Moș Crăciun, care spune că a avut parte de un drum extrem de greu pentru a ajunge în Moldova.

Foarte greu a fost drumul. Am venit tocmai de la Franța să vedem copiii ăștia frumoși, bucuroși din Măcărești și Frăsinești”, Moș Crăciun.

Foarte înzăpezit a fost prin România, într-adevăr, și am făcut tot posibilul să ajungem la timp ca să bucurăm acești copii, să simtă și ei că e sărbătoare”, Vladimir Voicu, șoferul autobuzului cu cadouri.

După ce au făcut cunoștință cu moșul, copiii s-ar repezit să despacheteze cadourile.

„–Hai vin-o la moșul. Îți plac dulciurile? Și vrei un cadou, mare să fie? Hai că moșul îți dă. Câți anișori ai? –Patru ani. –E greu așa-i? –Mulțumesc”.

„Ogogo ce cadou am eu! –Wow! –Ce ai acolo? –Ciocolate. –Cu cine o să te împarți? –Acasă cu frățiorii mei. Una, două, trei, patru, cinci, șase”.

Ați văzut ce reacție, într-adevăr sunt foarte bucuroși, sunt foarte dorite și dorim niciodată să nu ne uite copiii, diaspora că existăm și avem nevoie și de ajutorul lor”, Zinaida Mușcheie, educatoare.

Inițiativa a venit din partea unei tinere născută în Frăsinești, dar care s-a stabilit cu traiul, de ani buni, la Paris. Timp de o lună, oamenii din diasporă au colectat darurile în cadrul campaniei „Cadoul din Cutia de Pantofi”.

Îi dăm startul astăzi și o încheiem pe data de 10 ianuarie. Mai așteptăm și din Franța colete, cadouri din Chișinău. Vrem pe parcurs să avem o conlucrare frumoasă cu diaspora și din alte țări, nu numai de la Paris, pentru că totuși bunăstarea vine din diasporă, așa s-au ajuns timpurile”, Sergiu Manciu, reprezentant al Asociației Baștina Frăsinești.

În total, cadourile vor fi împărțite la 245 de copii din satele Frăsinești și Măcărești, selectați de asistenții sociali.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!