Fincombank a publicat lista acţionarilor ce acţionau concertat şi cărora începând cu 11 ianuarie 2019 le-a fost suspendat dreptul de vot şi au fost obligaţi de Banca Naţională a Moldovei (BNM) să îşi vândă pachetele de acţiuni, scrie Mold-Street.

Principalul acţionar vizat de decizia BNM este Oleg Voronin (feciorul liderului comunist Vladimir Voronin), care deţine direct 15,92%, iar împreună cu familia – 23,54% din capitalul Fincombank.

Printre acţionarii ce vor trebui să îşi vândă cotele în următoarele trei luni se numără şi soţia lui Vladimir Voronin, Taisia, dar şi nora acestuia şi nepoţii.

Alături de grupul Voronin, acţiona concertat şi compania Avicomagro SRL ce deţine oficial 6,82% (beneficiar figurând Valeriu Verdeş) şi care are o fermă de ovine la Trebujeni, Orhei.

La 11 ianuarie Banca Națională a Moldovei (BNM) a aprobat două decizii prin care acționarii din două bănci comerciale trebuie să înstrăineze acțiunile pe care le dețin. Potrivit deciziei cu privire la „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. BNM a constatat că un grup de acționari acționează concertat în raport cu banca. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor.

În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!