/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Migranţii moldoveni care au activat în Germania vor beneficia de prestații sociale din partea acestui stat

missing
26 ianuarie 2019, ora 11:00

La 1 martie va intra în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania, care a fost ratificat recent de Bundestagul german. Acordul bilateral stipulează condiţiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaş precum şi pensiei şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state.

Astfel, persoanele care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, vor beneficia de pensie, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova.

Măsuri analogice de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică actualmente 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. De asemenea, în anul 2017 a fost semnat acordul cu Turcia, care va intra în vigoare după finalizarea tuturor etapelor procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi.

La moment, mai bine de 530 de cetăţeni ai Republicii Moldova, domiciliaţi pe teritoriul altor state contractante, beneficiază de pensii stabilite şi transferate pe teritoriul altui stat contractant.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram