/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ #Politcheck cu Igor Boțan! Blocul ACUM: Istoria partidelor DA și PAS, finanțarea, promisiunile, scandaluri și controverse

missing
29 ianuarie 2019, ora 09:42

Blocul electoral ACUM DA PAS a fost creat prin asocierea a două partide de centru-dreapta și orientare liberal-socială: Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Blocul este condus de către președinții celor două partide: Andrei Năstase și Maia Sandu. În sumă, numărul membrilor celor două formațiuni este de circa 22 de mii de persoane.

ACUM merge în parlamentare cu 54 de candidați pe circumscripția națională și 49, pe circumscripțiile uninominale. Blocul nu a propus candidați pe circumscripțiile cu numerele 44, Taraclia și 46, Ceadîr-Lunga.

Cele două partide care formează blocul ACUM participă pentru prima oară la alegerile parlamentare. Însă, Maia Sandu a candidat în 2016 la alegerile prezidențiale și a obținut un rezultat de circa 47%, iar Andrei Năstase, la alegerile locale noi din Chișinău, din 2018, câștigându-le cu un rezultat de 52 %

Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice (BOP), PPDA a înregistrat cel mai bun rating în toamna anului 2015, când partidul se bucura de încrederea a circa 33% din populație. Perioada coincide cu începerea așa-numitului „protest-permanent”, cu instalarea corturilor în Piața Marii Adunări Naționale. Datele ultimului BOP din luna noiembrie 2018, arată că PPDA se bucură în prezent de încrederea a circa 13% din populație.

La rândul său, PAS a avut cel mai mare rating în luna aprilie 2017, când partidul se bucura de încrederea a circa 38% din populație. Ultimul BOP, prezentat în noiembrie 2018, arată că în această formațiune au încredere circa 13,5% din populația țării.

ACUM vine în campania electorală cu cinci angajamente de bază, printre acestea: creșterea salariului mediu lunar până la 11 mii de lei; eliminarea corupției mari și recuperarea miliardelor.

5 promisiuni ale ACUM:

  1. Venituri: Creșterea salariului mediu până la 11.000 de lei pe lună;
  2. Educație: Majorarea finanțării și creșterea salariilor;
  3. Sănătate: Reducerea cheltuielilor pentru medicamente și acces la servicii calitative.
  4. Justiție și Anticorupție: Eliminarea procurorilor și judecătorilor corupți, lichidarea structurilor oligarhice și combaterea corupției mari, recuperarea miliardelor furate.
  5. Moldova în Europa: Îndeplinirea până în 2023 a condițiilor pentru solicitarea calității de membru al UE.

În 2018 în haznaua PPDA au ajuns circa 442 de mii de lei, aproximativ jumătate din această sumă provine din donații, iar circa o pătrime, subvenții de la stat. Aproape jumătate din banii obținuți de PPDA anul trecut au fost cheltuiți pe material promoționale și presă.

PAS a avut anul trecut venituri de circa un million de lei. Dintre acestea, peste 800 de mii de lei, din donații. PAS nu a primit anul acesta subvenții de la stat. Ca și în cazul PPDA, cele mai multe cheltuieli, circa 250 de mii de lei, au fost pentru presă și materiale promoționale.

Platforma DA s-a vrut inițial a fi o mișcare civică, neafiliată politic. Deși pe parcursul anului 2015, reprezentanții mișcării au negat în repetate rânduri că platforma va fi transformată în partid, la sfârșitul aceluiași an, a fost constituită formațiunea politică Partidul Demnitate și Adevăr.

În toamna lui 2015, PPDA a organizat așa-numitul „protest permanent”, cu instalarea corturilor în Piața Marii Adunări Naționale. Iar la începutul lui 2016, PPDA a protestat alături de Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru și liderii acestora Igor Dodon și Renato Usatîi. Ulterior, Năstase a spus că ieșirea lui Dodon la proteste a fost coordonată cu Plahotniuc.

După ce Curtea Constituțională s-a expus privitor la alegerea președintelui de către popor, iar Igor Dodon a fost înaintat de socialiști în calitate de candidat la prezidențiale, Andrei Năstase a spus că acesta ar fi, de fapt, candidatul lui Vlad Plahotniuc.

În aceeași perioadă, PPDA au venit cu inițiativa de a fi organizat un referendum pentru micșorarea numărului de deputați în Parlament. Aceștia au colectat circa 400 de mii de semnături, însă plebiscitul așa și nu a avut loc, din motiv că CEC a respins inițiativa.

Membrii grupului de inițiativă au chemat CEC în judecată. Instanța de fond însă a menținut decizia Comisiei. Ulterior, hotărârea CEC-ului a fost anulată de Curtea de Apel, în persoana magistratei Domnica Manole, care a dat undă verde organizării plebiscitului.

După această decizie, Domnica Manole s-a ales cu un dosar penal. Ea este acuzată că ar fi luat această decizie contrar legii. De asemenea, judecătoarea a fost demisă din funcție. La aceste alegeri, Domnica Manole candidează din partea blocului ACUM pe o circumscripție uninominală.

Un referendum pentru micșorarea numărului de deputați în Parlament va fi totuși organizat odată cu alegerile parlamentare din acest an, însă la inițiativa PDM. Cei de la ACUM însă au anunțat că nu vor participa:

În toamna anului trecut, copreședinților ACUM li s-a imputat, în cadrul unei anchete parlamentare, că ar fi primit finanțare externă din partea fundației Open Dialog și că liderii blocului ar putea fi cercetați prin prisma trădării de patrie. La rândul lor, Sandu și Năstase neagă acuzațiile și spun că fundația în cauză le-a achitat doar niște bilete de avion.

În perioada preelectorală negocierile reprezentanților ACUM cu cei din Partidul Liberal privind înaintarea candidaților comuni la parlamentare s-a încheiat cu un adevărat scandal. Liberalii îi acuză pe cei din ACUM că i-ar fi tras în țeapă, anunțând numele candidaților pe circumscripțiile uninominale, înainte ca PL să vină cu un răspuns final. La rândul lor, cei din ACUM spun că PL a mimat intenția de a participa împreună la alegeri.

Supărat pe cei din blocul ACUM a fost și activistul civic Oleg Brega. Acesta și-a depus candidatura pentru a concura din partea blocului pe circumscripția nr. 50, Europa de Vest, dar comisia de meritocrație a considerat-o pe Maia Sandu o candidatură mai potrivită.

Ulterior, Maia Sandu a venit cu o explicație: „De ce am mers eu pe această circumscripție? Pentru că noi ne dorim să câștigăm aceste alegeri. Au existat câțiva candidați, câțiva aplicanți pentru această circumscripție, unul dintre acești aplicanți am fost eu, și da, în această competiție am câștigat eu. Îmi pare rău că l-am informat, deci, probabil, se putea să-l informăm mai devreme”.

Puteți vedea lista completă a candidaților blocului ACUM DA PAS, în categoria Alegeri.tv8.md.

Vezi și:

/VIDEO/ #Politcheck cu Igor Boțan! PDM: Istoria partidului, rating, finanțare, scandaluri, controverse și promisiuni

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram