Candidatul Partidului Liberal pentru  circumscripția uninominală nr. 43 Cahul, Ștefan Secăreanu, a lansat ideea dizolvării UTA Găgăuzia drept primul său angajament față de alegători. Concurentul își argumentează ideea cu faptul că „a fost concepută și promovată de grupările controlate de KGB din sânul puterii de la Chișinău exclusiv în favoarea intereselor rusești și în defavoarea Republicii Moldova, a populației majoritare românești din acest teritoriu și a grupului etnic găgăuz”.

„Actuala „autonomie găgăuză” trebuie înlocuită cu adevărata autonomie de care găgăuzii au nevoie, de autonomia culturală, care să servească dezvoltării limbii și culturii găgăuze, dar nu rusificării acestui grup etnic din Republica Moldova. Anume sub această formă de autonomie localitățile din actuala „autonomie găgăuză” trebuie incluse în componența viitorului județ Cahul în urma unei veritabile reforme administrativ-teritoriale”, spune Ștefan Secăreanu.

În opinia lui, chiar de la început, prin crearea și funcționearea Găgăuziei s-a urmărit concentrarea potențialului administrativ și socio-economic din sudul Republicii Moldova la Comrat, în detrimentul municipiului Cahul și al localităților din raionul Cahul.

Candidatul mai promite, dacă ajunge în Parlament, să obțină repunerea în funcțiune a aeroportului din Cahul, înlăturarea monopolului balnear  asupra apei cu proprietăți curative unice a Lacului Sărat din Cahul, integrare românească prin construcția a cinci km de cale ferată de la Giurgiulești până la Galați, reabilitarea Portului Cahul pe râul Prut și construirea unui complex statuar dedicat lui Alexandru Ioan Cuza și tuturor cahulenilor artizani ai Unirii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!