Partidul Național Liberal (PNL) este o formațiune de centru-dreapta, care îmbrățișează liberalismul. A fost creat în anul 2006 și înregistrat la Ministerul Justiției un an mai târziu. PNL are circa 7600 de membri și este condus de Vitalia Pavlicenco.

PNL pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România, iar în anul 2012, formațiunea a obținut chiar printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, dreptul de a păstra în statutul partidului obiectivul unirii celor două țări.

PNL participă la parlamentare cu 40 de candidați pe circumscripția națională. Unii dintre aceștia participă și pe circumscripții uninominale.

Anul trecut, PNL a obținut finanțare de la stat în sumă de circa 200 de mii de lei, veniturile totale ale formațiunii fiind de puțin peste 220 de mii de lei. Peste 90% din acești bani au fost cheltuiți/c pentru personal.

Venituri PNL:
(1 ianuarie 2018 – 10 decembrie 2018)

Total venituri: cca 224 de mii de lei;
Din bugetul de stat: cca 202 mii de lei;
Donații: 2500 de lei;
Cotizații de membru de partid: cca 11 mii de lei.

Cheltuieli:
Cheltuieli de personal: cca 204 mii de lei;
Întreținerea sediilor: cca 28 de mii de lei.

PNL a participat la ultimele două scrutine parlamentare, din anul 2010 și 2014, dar a acumulat sub un procent.

În ultimii ani, formațiunea nu mai e vizibilă nici în sondaje. În Barometrul Opiniei Publice PNL a apărut ultima oară acum aproximativ cinci ani, când doar 0,4% dintre respondenți au spus că au foarte multă încredere în acest partid.

Rezultate alegeri anterioare:
Alegeri 2010: 0,64%;
Alegeri 2014: 0,43%.
Sursa: CEC.

Rating BOP, aprilie 2014:
Foarte multă încredere – 0,4%;
Oarecare încredere – 5,4%;
Sursa: IPP.

În anul 2007, Vitalia Pavlicenco, a declarant că național-liberalii sunt contra modificării sistemului electoral.

La sfârșitul anului trecut PNL a avut o tentativă de a se alătura Convenției Euro-Unioniste pentru a participa într-un bloc electoral comun la alegeri, însă, într-un final, formațiunea s-a răzgândit și a decis să participe la scrutin pe cont propriu. Totuși, conducerea PNL consideră că partidele unioniste și cele de dreapta trebuie să-și unească forțele la acest scrutin electoral.

Listele candidaților PNL la alegerile parlamentare le puteți consulta pe Alegeri.tv8.md.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!