Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de țări incluse în Indicele Libertăţii Economice 2019 elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale. Potrivit raportului, scorul general al R. Moldova a crescut cu 0,7 puncte datorită îmbunătățirilor înregistrate la capitolul eficiență judiciară, cheltuieli guvernamentale și a sănătății fiscale care au depășit scăderea la capitolul libertatea forței de muncă.

Potrivit raportului economia în R. Moldova este „prevalent non-liberă” (mostly unfree), iar dintre cele 44 de țări din regiunea Europei, Moldova se situează pe locul 40, în același timp scorul său global este sub mediile regionale și mondiale. Țările vecine, România și Ucraina, ocupă locul 42 și respectiv 147.

Țara noastră a înregistrat o ușoară creștere la șapte indicatori din 12, printre care : dreptul de proprietate, eficiența juridică, libertatea afacerilor, plata taxelor și altele. Totodată, a înregistrat un scor scăzut la capitolele: Integritatea Guvernului, libertatea muncii și libertatea comerțului. La capitolele privind investițiile scorurile au rămas aceleași ca și anul trecut.

Potrivit indexului, susțin că deși este binecuvântată cu o climă moderată și o fermă productivă, economia Moldovei ar trebui să fie mai prosperă. „Impasul politic intern cauzat în parte de Rusia subminează reforma structurală și realizarea potențialului țării. Guvernul a încercat să abordeze punctele slabe din sectorul financiar, însă creșterea economică este îngreunată de corupția endemică și de interdicția Rusiei asupra importurilor de produse agricole din Moldova. Economia rămâne vulnerabilă în fața capacității administrative slabe, a intereselor birocratice instabile, a prețurilor la combustibili mai mari, a presiunii politice și economice ruse și a separatismului nerezolvat în regiunea transnistreană”, se spune în raport.

Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă sunt considerate țări cu cele mai libere economii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!