După ce Ministerul de Externe a anunțat că în Canada va fi deschisă o singură secție de vot, în loc de trei, din cauza că legislația canadiană nu ar permite, jurnalista Nata Albot a venit cu un mesaj către diaspora din Canada. Potrivit ei, legea la care face referire ministerul era în vigoare și la alegerile prezidențiale din 2016, dar și la cele parlamentare din 2014. Astfel, ea se întreabă de ce atunci autoritățile din Canada au permis deschiderea secțiilor de vot, dar acum nu.

„Acest policy nu a unul recent. El exista și 2016, când au fost alegeri prezidențiale. Și în 2014, când au fost alegeri parlamentare. În pofida prevederilor restrictive, atunci autoritățile noastre au găsit argumentele necesare ca să convingă canadienii să ne permită deschiderea secțiilor de vot la Montreal și Toronto. De data asta cred că nu i-am rugat frumos pe canadieni, de asta nu au permis. Sau poate canadienii pur și simplu nu urmăresc știrile din Moldova ca să înțeleagă cum votează diaspora și cât de prețios este fiecare vot din diasporă”, a scris Nata Albot pe pagina sa de facebook.

Tot acolo ea menționează că CEC a decis să micșoreze numărul de buletine pentru Canada, în loc de 5000, vor fi doar 4000 și toate vor putea fi utilizate doar la Ottawa.

„Povestea poate continua cu detalii interesante: neacceptarea pasapoartelor expirate în diasporă, refuzul de a deschide sectia de vot la Calgary, etc. Dar să ne focusăm pe soluție. Suntem în fel și chip încurajați să nu mergem la vot. Ni se arată vădit că votul nostru nu este dorit. Ce facem, moldoveni din Canada? Acceptăm? Ne punem pe-o coastă? Întindem prin comentarii regrete și dezamăgiri sau le mai dăm o dată la v(b)ot?”, a mai spus Albot.

Precizăm că alegerile parlamentare din acest an se vor desfășura pe 24 februarie, iar cetățenii din diasporă pot vota în baza pașaportului străin sau a livretului militar.

Detalii despre partidele și concurenții înscriși în cursă puteți găsi pe alegeri.tv8.md.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!