Siropul și pastilele Eurosepal a fost retras din farmaciile și spitalele din Moldova. Un ordin al Agenției Medicamentului în acest sens a fost semnat la 12 februarie.

Acțiunea vine după ce producătorul francez al medicamentului Eurespal, folosit de multă vreme în cazul infecțiilor respiratorii, a anunțat că îl retrage de pe piață din cauza unor posibile efecte averse care ar afecta, la nivel cardiac, consumatorii.

Potrivit prospectului Eurespal are ca efecte adverse tulburări ale sistemului nervos Frecvente: somnolenţă. Efecte cu frecvenţă necunoscută: ameţeli Tulburări cardiace – Eurespal Rare: tahicardie moderată (bătăi neobişnuit de rapide ale inimii), care se ameliorează după scăderea dozelor. Tulburări gastro-intestinale Frecvente: dereglări gastro-intestinale, greaţă, dureri de stomac. Cu frecvenţă necunoscută: diaree, vărsături. Tulburări generale Cu frecvenţă necunoscută: astenie, oboseală. Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat Rare: înroşirea pielii, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gâtului, pete roşii pe piele. Sunt posibile reacţii de hipersensibilitate (edem angioneurotic, eritem pigmentar fix). Cu frecvenţă necunoscută: prurit. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, se arată în prospectul Eurespal.


 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!