/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Pentru voturile moldovenilor aflați la Est de Republica Moldova vor lupta șapte candidați. Averile și interesele acestora

missing
23 februarie 2019, ora 21:57

În circumscripția nr. 49, la Est de Republica Moldova candidează șapte pretendenți la fotoliul de deputat. Profilurile acestoral, interesele și averile le găsiți mai jos.

Prima în buletinul de vot în circumscripția nr. 49, la Est de Republica Moldova, este reprezenta Partidului Democrat, Ina Sîrbu. De profesie este inginer în construcții și profesor de biologie și chimie, candidata. Aceasta și-a făcus studiile la Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol „T. G. Șevcenco”. După șase ani de activitate profesională, a trecut în sectorul privat și a administrat companii o perioadă lungă de timp. De asemenea, a ocupat o funcție de colaborator științific în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. Potrivit IPN, și-a continuat activitatea la Moscova ca și colaborator al Ambasadei Republicii Moldova. Din 2015, s-a specializat în domeniul migrației muncii în Federația Rusă. În declarația de avere, publicată de Comisia Electorală Centrală, Ina Sîrbu nu declară deloc venituri,  doar 1/7 dintr-un apartament de 69,4 m2 de 447 de mii de lei și două conturi bancare – în ruble (11 351 mii ruble) și în euro (359 euro). Alte proprietăți nu declară.

Următorul în listă este candidatul Partidului Socialiștilor, Gheorghii Para, de meserie manager și profesor. Este președintele Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg din Federația Rusă. Potrivit portalului Moldova Curată, întrucât nu a deținut funcții publice în R. Moldova și este stabilit cu traiul în Federația Rusă, Gheorghe Para nu a depus până acum declarații de avere la CNI/ANI.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Gheorghii Para indică mai multe venituri și proprietăți. Astfel, funcția de președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg i-a adus un venit de 1,6 milioane de ruble sau 439 mii de lei. La Universitatea de Stat de Arhitectură și Construcții din Sankt-Peteresburg a obținut un venit de 600 mii ruble, echivalentul a 156 mii de lei. De asemenea, Gheorghii Para beneficiază de pensie, iar timp de doi ani a acumulat 600 mii ruble (156 mii lei). Candidatul este proprietarul unui apartament de 50 m.p cumpărat în 2018 și care este evaluat la 5,8 milioane de ruble (1,6 milioane lei). Para mai deține o treime dintr-un apartament de 60 m.p., dobândit în 1982. Pe lângă aceasta, candidatul are în proprietate un teren de 1, 2 ha, dobândit în 2017 și estimat la 11 milioane de ruble (2,8 milioane de lei). Gheorghe Para conduce un Audi A6 în valoare de 500 mii ruble (130 mii lei). De asemenea, familia Para deține un Peugeot 206 care valorează 11 mii euro și un Nissan Tiida în valoare de 14 mii de euro.

Gheorgii Para este fondatorul a trei firme, dintre care două și-au încetat activitatea: Геоли ООО și СПБОО “МНКА”. În prezent activează doar ООО “ТД “Каса Маре”. Firma se ocupă de darea în arendă a spațiilor nelocative. SRL-ul a fost înregistrat relativ recent, la 25.05.2018.

Cu numărul trei în buletin se regăsește Nicolae Țipovici, candidatul Partidului „Șor”. De profesie inginer, manager, acesta este administratorul Gospodăriei Țărănești „Nicolai Țîpovici”. Candidatul este vicepreședintele PPPN, dar și consilier în Consiliul municipal Chișinău. Potrivit Ziarului de Gardă, în 2014, Nicolae Ţipovici, pe atunci membru al Partidului Patria a fost reţinut de forţele de ordine, fiind învinuit că l-ar fi ameninţat cu moartea pe şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc. În februarie 2015 Ţipovici a fost eliberat din arest la domiciliu, însă i s-a impus interdicţia de a părăsi ţara.

În declarația sa de avere, Nicolae Țipovici raportează Gospodăria Țărănească, care îi poartă numele și în ultimii doi ani i-a adus un venit de 339 de mii de lei. Țipovici mai raportează o donație de 50 de mii de euro, fără ca să indice proveniența acesteia, 450 de mii de lei, proveniți de la vânzarea automobilului de teren de model Toyota, o îndemnizație de aproape 19 mii de lei din partea Primăriei Chișinău și îndemnizația de peste 44 de mii de lei pentru îngrijirea copilului. Candidatul se declară proprietarul a cinci terenuri în extravilan și a unui apartament de 64,5 metri pătrați, care i-a fost donat în 2017. Țipovici mai deține și două automobile, o Skoda Octavia procurată în 2016 cu 15 mii de euro și o Dacia Logan procurată anul trecut cu 12,8 mii de euro. Candidatul mai declară în proprietate și o pensiune, evaluată la 2,2 milioane de lei.

Valerii Klimenco, candidatul Partidului „Șor”, este cu numărul patru în buletin. Este președintele de onoare al Partidului ”Șor”, formațiune constituită în baza mișcării social-politice create de el însuși, ”Ravnopravie” la data de 27 octombrie 1998. Din 1997 până în prezent el este și președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. Jurnaliștii de la  Ziarul de Gardă au scris anterior că o instituție din Moscova, „Moscovski dom sootecestvennika”, ar fi efectuat mai multe transferuri de bani pentru etnicii ruși de la Chișinău, reuniți în Congresul Comunităților Ruse. Potrivit rapoartelor financiare, s-au oferit clase de calculatoare și utilaje pentru comunitățile rusești din Moldova, s-au oferit cursuri de recalificare pentru 10 pedagogi, a fost asigurată participarea la Forul II al școlilor pușkiniste, s-a oferit susținere universității slavone din Chișinău, s-a finanțat organizarea unei conferințe pe problema limbii ruse la Chișinău, pentru 300 de participanți, la care au participat ministrul Educației de la Chișinău și autorități din conducerea Moscovei, s-a organizat un concert la 12 iunie, de Ziua Rusiei, în Moldova, s-a acordat sprijin financiar pentru reparația monumentelor soldaților sovietici. În anchetă se mai arată că unicul reperezentant al Consiliului filialei din Moldova a organizației „Moscovski dom sootecestvennika” este Valeri Klimenko.

Potrivit Moldova Curată, Valerii Klimenko s-a remarcat de mai multe ori prin declarațiile românofobe. În 2017, Vitalia Pavlicenco, președinta PNL, a câștigat definitiv procesul civil intentat lui Klimenko pentru apărarea demnității și onoarei, după ce i-a numit pe unioniști extremiști. Activistul Oleg Brega, care candidează la alegerile din 24 februarie, a declarat anterior în repetate rânduri că a fost agresat și amenințat de Valeri Klimenko.

Potrivit declarației de avere, candidatul, împreună cu soția lui, a obținut aproape 50 de mii de lei de la compania SRL „Aparate Exacte”. Valerii Klimenko declară pensii în sumă de 74 de mii de lei. Deține doup terenuri agricole a câte 20 de mii de lei fiecare pe care le-a dobândit în 2014. De asemenea, declară un apartament de 1,3 milioane de lei și o doime din alt apartament în valoare de 217 mii de lei și două automobile – Mercedes (400 mii lei) și Huynday Elantra (137 mii lei). Candidatul mai deține cote părți în două companii.

Cu numărul cinci în buletin este candidatul blocului ACUM DA PAS, Dorin Frăsîneanu. De meserie jurist și politolog, candidatul, în vârstă de 26 de ani, este masterand în studii politice și administrative europene la Collège d’Europe din Belgia. Tânărul a făcut masteratul în științe politice (МГИМО din Rusia) și în drept european și internațional (Université de Strasbourg din Franța). Este consultant junior la European Centre for Government Transformation.

În declarația de avere este indicat că în ultimii doi ani a obținut venit de 15 mii de lei de la o companie și peste 5 mii de lire sterline. De asemenea, de la College of Europe a primit bursă de 26 de mii de euro. Deține trei conturi bancare – în lei (720 lei), în euro (949 euro) și în lires sterline (2587 lire). Candidatul are un credit bancar de 15 mii de lire sterline, pe care l-a contractat în 2012 și este scadent în 2042. Nu declară că ar deține în proprietate mașini, imobile sau terenuri.

Dumitru Pogorea, candidat independent, este cu numărul șase în buletin. Este director al întreprinderii Îl „Pogorea”, care se ocupă de construcții. De profesie inginer, pedagog, constructor, este președintele Centrului național cultural „Luceafărul” din Novosibirsk, Federația Rusă. În declarația de avere și interese depusă la CEC, candidatul declară întreprinderea de construcție, care în ultimi doi ani i-a adus venituri de 175 de milioane de ruble. Peste opt milioane de ruble candidatul le-a obținut din înstrăinarea unui teren, a două imobile și a două unități de transport. Pogorea mai deține în proprietate opt terenuri agricole, o casă de peste 200 de metri pătrați, un apartament de 42 de metri pătrați și un automobil de model Hyundai Santa Fe.

Ultimul în listă, candidatul independent Igor Ticuș, lucrează în calitate de director la „Radio Moldova mea” din Moscova, Federația Rusă. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Ticuș indică că a obținut un venit de „circa 1 020,000 de lei” din darea în chirie a încăperilor. Candidatul are în proprietate oficii cu o suprafață de 340 m2, care au o valoare de 3 milioane de dolari, cota-parte dintr-un apartament de 80 m2 cu o valoare de 250 de mii de dolari și un autoturism Toyota fabricat în 2006, achiziționat în 2007 cu 75 de mii de dolari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram