/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Presa străină, despre alegerile din Republica Moldova: „Rezultatele prezentate luni generează un Parlament «în aer»”

missing
25 februarie 2019, ora 15:09

Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova generează un Parlament „în aer”, scrie presa din străinătate despre scrutinul care a avut loc ieri în țara noastră, făcând referire la faptul că niciunul dintre concurenții electorali nu au reușit să obțină un rezultat care să-i permită să creeze o majoritate în viitorul Legislativ.

„Voturile au fost împărțite între forțele pro-occidentale și pro-ruse, într-o perioadă în care relațiile acestei țări ex-sovietice cu Uniunea Europeană se clatină”, scriu cei de la Reuters.

Jurnaliștii străini scriu că rezultatele scrutinului de ieri vor determina concurenții câștigători să pornească negocierile asupra formării unei coaliții, în contextul în care țara abia s-a recuperat din criza politică și economică și după scandalul privind frauda bancară în sumă de circa un miliard de dolari, produsă în perioada 2014 – 2015.

„Liderii de opoziție au amenințat între timp cu proteste stradale împotriva rezultatelor scrutinului, după ce au afirmat că există suspiciuni de cumpărare a voturilor.

Guvernul actual dorește o integrare mai strânsă în UE și avertizează cu privire la o catastrofă, dacă Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, care este strânsă între Ucraina și România, se reorientează în sfera de influență a Rusiei. Dar scandalurile de corupție și îngrijorările legate de starea democrației au afectat imaginea țării, slăbind atracția clasei politice pro-occidentale”, scrie sursa citată.

Cei de la Reuters mai scriu că, potrivit ultimelor date de la CEC, PDM va avea circa 34 de deputați din cei 101 în viitorul Legislativ; PSRM – 31 de mandate, iar blocul ACUM, 23 de mandate.

„Dacă nimeni nu va obține o majoritate parlamentară, cred că vor fi încercări de formare a acesteia, însă este riscul ridicat să se ajungă la alegeri anticipate în următoarele câteva luni”, îl citează Reuters pe președintele Igor Dodon.

„Dacă alegerile vor fi fraudate vom ieși în stradă pentru a ne proteja votul”, scrie sursa citat cu referire la declarațiile Maiei Sandu, copreședintă ACUM.

„Vladimir Plahotniuc, un magnat petrolier, care conduce Partidul Democrat, ar putea repeta un succes realizarea în urma alegerilor anterioare din 2014, de a forma o coaliție, în ciuda faptului că nu a câștigat majoritatea”, scrie Reuters, menționând că PDM ar putea forma o coaliție cu Partidul ȘOR, condus de Ilan Șor, „care, acum doi ani, a fost condamnat pentru fraudă, spălare de bani și înșelăciune, pentru rolul pe care l-a avut în furtul unui miliard de dolari din trei bănci”.

Jurnaliștii de la Reuters amintesc și despre situațiile scandaloase din campania electorală când cei doi copreședinți ai blocului ACUM au afirmat că s-a încercat otrăvirea lor cu mercur, despre anunțul autorităților ruse privitoare la un dosar penal pe numele lui Vlad Plahotniuc, la Moscova, despre faptul că PDM ar fi schimbat sistemul electoral în favoarea formațiunii, despre criticile din partea partenerilor externi vizavi de nivelul scăzut de implementate a reformelor stabilite în Acordul de Asociere cu UE și despre posibila colaborare ascunsă dintre socialiștii lui Dodon și democrații lui Platotniuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram