Astăzi are loc o nouă ședință în cel de-al doilea dosar al fostului prim-ministru Vlad Filat. Acesta a fost escortat în instanță. Avocații acestuia au cerut îndepărtarea din sala de judecată a persoanelor înarmate. 

UPDATE. 11:07. Dosarul lui Filat a fost suspendat. Instanța a admis cererea avocatului Tudor Osoianu privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a unor prevederi ale Codului Penal.

UPDATE. 10:28. Instanța s-a retras pentru deliberări pe cele patru cereri de data trecută.

1. Declararea nulității rechizitorului și a actului de trimitere a dosarului în instanță. Nu a fost stabilit locul infracțiunii. Un procuror a semnat rechizitoriul dar a fost expediat de alt procuror, fapt ce constituie o încălcare.

2. Nulitatea probelor. Avocații susține că unele probe au fost obținute cu încălcări. Documentele au fost prezentate în copii și nu în original. Autenticitatea nu poate fi dovedită. Multe acte au fost traduse neautorizat. Astfel apărătorii cer declararea lor nulă și excluderea probelor. Ele nu au fost traduse de traducător autorizat sau avertizat despre răspunderea penală.

3. Cererea de neconstituționalitate a unor articole din codul de procedura penală.

4. Încetarea urmăririi penale.

În sala de ședință sunt cinci mascați de la Pantera și un polițist.

Procurorul: instanță poate să permită în caz de necesitate prezența persoanelor înarmate. Persoanele sunt aici pentru a asigura paza condamnatului lui Filat și prezența lor nu reprezintă un testament inuman și degradant.

Filat: pentru doamna procuror o replică. Eu aici sunt inculpat, dar nu condamnat. Eu nu am nevoie de apărare suplimentară.

Filat a fost rugat de presă să comenteze rezultatul alegerilor, dar acesta a spus că o va face după ședință.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!