Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat un nou regulament cu privire la expunerile mari, precum și modificări la Regulamentul privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate. Deciziile au fost luate cu  scopul de a facilita accesul sectorului real la finanțare din partea băncilor licențiate.

Astfel, Regulamentul cu privire la expunerile mari prevede o nouă modalitate de calcul a valorii expunerilor mari. Aceasta înseamnă că băncile vor avea posibilitatea să aloce mai multe fonduri pentru finanțarea proiectelor agenților economici prin credite bancare, concomitent încadrându-se în limitele reglementate. În același timp, noul regulament va stimula băncile să creeze produse bancare noi și atractive pentru economia reală.

Modificările la regulament transpun aceeași modalitate de calcul a valorii expunerilor ca și pentru expunerile mari. Totodată, au fost perfecționate caracteristicile de identificare a persoanelor afiliate de către Banca Națională  în cadrul activității de supraveghere, cu scopul de a evita calificarea neîntemeiată a afiliaților.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!