Ucrainenii au sistat efectuarea oricăror lucrări referitor la construcția hidrocentralelor în cascadă pe Nistru, până la evaluarea strategică de mediu în context transfrontalier a „Schemei utilizării complexe a resurselor hidroenergetice în Ucraina”, se spune într-un comunicat al ministerului Mediului. Anunțul a fost făcut după ce la Kiev s-a desfășurat a doua întâlnire a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru.

Principalele decizii adoptate în cadrul ședinței se referă la sistarea oricăror lucrări referitor la construcția hidrocentralelor în cascadă pe Nistru, extinderea cooperării în domeniul monitoringului calităţii şi cantităţii apei fluviului, crearea unui Grup de lucru cu specific juridic, care va contribui la examinarea documentelor, inclusiv determinarea statutului juridic al Regulilor de exploatare a Complexului hidroenergetic Nistrean. De asemenea s-a menționat necesitatea continuării activității grupurilor de lucru cu îndeplinirea sarcinilor trasate în cadrul ședinței. Totodată, am solicitat documentația tehnică şi de mediu ce ţine de aprobarea proiectării, construcţiei şi exploatării Complexului hidroenergetic Nistrean, inclusiv ce ţine de modificările aduse la proiect”, a comunicat în cadrul conferinței, Co-președintele Comisiei, Secretar de Stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Valentina Țapiș.

Comisia privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru, activează în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru, semnat la Roma la 29 noiembrie 2012.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!