Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) spun că trendul de creștere a cursului la euro și dolari, înregistrat în ultimele zile, se datorează unui trend de apreciere față de dolarul SUA, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro.

„În luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD, iar această dinamică explică deprecierea leului în raport cu euro. În același timp, piața valutară internă a fost caracterizată de o tendință moderată de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA (cca 48 bani). În prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare, volatilitatea, precum și ritmul de depreciere față de moneda de referință fiind îndeaproape monitorizate de către Banca Națională”, spune reprezentanții BNM.

În același timp, cei de la BNM spun că locuitorii țării nu ar trebui să se îngrijoreze: „Nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și ofertă de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal. BNM reiterează că nu prognozează sau țintește dinamica leului, obiectivul său fundamental fiind asigurarea și menținerea stabilităţii preţurilor, însă va continua să monitorizeze și evoluția pieței valutare interne. Banca Națională dispune de suficiente pârghii pentru a influența piața valutară, implicit de rezerve valutare adecvate (4,7 luni de import), pentru a asigura o reacție promptă, la necesitate”, este mesajul transmis de BNM.

Pentru ziua de azi, 17 aprilie, BNM a afișat un curs valutar oficial de 17,83 de lei pentru un dolar american și 20,15 de lei pentru un euro.

La același subiect:

/VIDEO/ Euro, în creștere. Experții prognozează o ușoară depreciere a leului și în continuare, însă fără motive de îngrijorare

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!