/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Igor Dodon s-ar putea adresa la Curtea Constituțională ca să poată numi el data alegerilor locale

missing
19 aprilie 2019, ora 15:10

Președintele țării Igor Dodon afirmă că, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, se va adresa la Curtea Constituțională (CCM), ca să întrebe dacă este posibil din punct de vedere legislativ, ca ziua alegerilor locale să fie stabilită nu de Parlament, dar de o altă putere în stat, cum ar fi președintele. Ideea a fost lansată anterior de ex-președintele CCM, Alexandru Tănase, la emisiunea Puterea a Patra de la N4, iar declarația președintelui a fost făcută aseară, la emisiunea Moldova în Direct de la postul național Moldova 1. 

„Dacă nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, juriștii spun că în cazul dat nimeni nu poate să numească data alegerilor și se prelungește mandatul actualilor aleși locali automat, până la alegerea altor primari, președinți de raioane etc. O interpretare a Curții Constituționale, teoretic, ar putea fi posibilă și, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii mai, eu voi veni cu o astfel de solicitare, pentru că ar fi logic ca, dacă mergem la anticipate, ce nu este de dorit, pentru ce să cheltuim banii de două ori; dacă se ajunge la un blocaj politic, ar fi bine să avem toate alegerile împreună”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a repetat că, dacă până pe data de 21 iunie, nu se vor aproba legi și nu va fi investit un nou Guvern, atunci el se va adresa la CCM pentru a solicita constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului.

Astfel, Dodon spune că, în funcție de când va fi dat răspunsul Curții, fapt ce în opinia lui s-ar putea întâmpla la mijlocul lunii iulie, va fi dizolvat legislativul și vor fi anunțate alegeri anticipate.

„La sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie vom avea alegeri anticipate”, a spus Igor Dodon.

Data alegerilor anticipate este stabilită de Parlament. Însă, dacă nu va fi aleasă conducerea legislativului, atunci decizia nu va fi luată, potrivit autorităților. Anterior, la emisiunea sus-menționată, Alexandru Tănase spunea că, în administrația statului nu poate exista un vid, astfel, dacă cineva se va adresa la CCM pentru a solicita o interpretare a legii, atunci Curtea ar putea decide ca atribuțiile de numire a zilei alegerilor anticipate să fie preluate de o altă putere în stat, cum ar fi președintele țării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram